35.2 C
Budapest
2022. augusztus 17., szerda
Magyar Jelen
Kiemelt

Az USA kijelentette: Izrael a Nemzetközi Büntetőbíróság felett áll

Az amerikai külügy szóvivője szerint a Biden-kormány ellenzi azt, hogy az ICC “háborús bűnök” miatt nyomozzon Izraelben, értesülhetnek a zsido.com és a magyarjelen.hu olvasói.

Az USA Külügyminisztériumának szóvivője, Ned Price azt mondta szerdán, hogy a Biden-kormány ellenzi, és csalódott amiatt, hogy a Nemzetközi Bűnügyi Bíróság (ICC) nyomozást folytat, amit izraeli háborús bűnök miatt indított a Palesztin Hatóság területén.

Price szerint az ICC-nek “nincs jogköre ebben az ügyben,” és “igazságtalan módon” veszi célba Izraelt.

“Izrael nem tagja az ICC-nek, és nem fogadta el a bíróság jogköreit területein.

Komolyan aggódunk amiatt, hogy az ICC megpróbálja érvényesíteni erejét izraeli személyeken”.

 

 

Hozzátette, hogy a Biden-kormány jelenleg vizsgál egy olyan elnöki rendeletet, amit a volt elnök, Donald Trump hozott, és ami szankciókat vetett ki az ICC főügyészére, Fatou Bensouda-ra és helyetteseire, amiért azok feltételezett amerikai háborús bűnök után nyomoztak Afganisztánban.

“Bármennyire is ellenezzük az ICC tetteit a palesztin helyzettel és Afganisztánnal kapcsolatban, alaposan újragondoljuk a szankciókat, amiket a 13928-as elnöki rendelet nyomán vetettek ki, hogy eldönthessük, mi a következő lépés” – mondta.

Szerdán jelentette be az ICC Hágában, hogy hivatalosan is nyomozást indít a Gázai Övezetben, Júdeában, Szamáriában és Kelet-Jeruzsálemben elkövetett háborús bűnök miatt.

 

 

Az ügyész bejelentésében azt írta, hogy a nyomozás az Erős szikla hadművelet (2014 nyara) előtti időszakban történtekre fog fókuszálni.

A bíróság szerint a nyomozást “függetlenül, részrehajlás nélkül, objektivitással, félelem és kivételezés nélkül” fogják végrehajtani.

Izrael vezetője szerint ez képmutatás

A döntést Benjamin Netanjahu miniszterelnök is ellenezte. Abszurdnak nevezte azt, hozzátéve, hogy “ez vegytiszta antiszemitizmus, és a képmutatás csúcsa.”

 

 

A Jamina elnöke, Naftali Bennett az ICC döntését egy “komédiának” nevezte. “Az ICC egy antiszemita szervezet, ami megkötné Izrael kezét, hogy az ne tudja megvédeni magát” – mondta.

 

 

 

 

 

 

 

(Cikkünkben Paul Hansen svéd fotós munkái szerepelnek, aki megnyerte a  2012-es World Press Photo verseny fődíját megrázó sajtófotójával.)

(kiemelt fotó: Reuters)

További híreink

Fülöp Erik: nem ehetnek több kutyát Kínában

Kiss Albert

Mi Hazánk: Esztergomban is igény van a harmadik útra

Kemény János

West Ham ultrák látták el az antifák baját

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben