4.8 C
Budapest
2022. december 5., hétfő
Magyar Jelen
KiemeltKülföld

Az utolsó Lenin-szobrot is ledöntötték Finnországban

Az utolsó köztéri Lenin-szobrot is eltávolították Finnországban, jelentette az MTI keddi finn tudósításokra hivatkozva. A mellszobor az orosz-finn határ közelében található, 52 ezer lakosú Kotka kikötőváros egyik központi parkjában, egy faház szomszédságában állt. A hagyomány szerint a faházban egykor maga Lenin, a bolsevik párt későbbi alapítója is tartózkodott egy ideig.

Miközben a szebb kort megélt Németországban Marx-szobrok állításával őrzik a kommunizmus örökségét, addig a finnek darus teherautóra pakolják, és múzeumok raktárába száműzik eme emberellenes eszme maradványait.

A Lenin-szobor még 1979-ben került Kotkába az észtországi testvérváros, Tallin ajándékaként. Persze nem az észtek rajongtak ennyire a kommunistákért, hiszen ekkoriban Észtország szovjet megszállás alatt volt, vagy ahogyan ők mondják, “a Szovjet Szocialista Köztársaság részét képezte”.

Eddig se látták szívesen

Jóérzésű polgárok korábban is többször megrongálták a Lenin-szobrot, jelezvén, hogy semmi keresnivalója Finnországban egy véreskezű szovjet diktátor emlékművének. Ennek ellenére az önkormányzat eddig nem merte bolygatni a szobrot. Mostani döntésükben alighanem az ukrán háború alakulása is közrejátszhatott, hiszen ennek hatására egyre több egykor megszállt ország szabadul meg a kommunista emlékművektől. Lassan Magyarország marad az egyetlen, ahol “nemzeti” kormányunk védelme alatt – szégyenszemre épp – a Szabadság téren ott tornyosulhat a szovjet megszállási emlékmű.

További híreink

A szégyen napja – 18 éves a balliberális hazaárulás

Faragó Dániel

A hangos kisebbség akarata érvényesült – német lapok szerint csak két játékos szeretett volna politizálni Katarban

Faragó Dániel

Végstádium – tizenötszörösére ugrott a fodrászüzlet rezsije egyetlen hónap alatt

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben