21.1 C
Budapest
2022. július 7., csütörtök
Magyar Jelen
Hírek

Baljós jövő: százával mondanak fel a rendőrök

– A koronavírus-járványra hivatkozva 2020 novembere óta tilos volt felmondani a rendőrségénél. Erre június elsején nyílt meg újra a lehetőség – azonnal fel is mondott háromszáz rendőr – írja az Index.
– Miután a nyár első napjával hivatalosan is véget ért a koronavírus-járvány miatt 2020 novemberben bevezetett felmondási tilalom, 299 hivatásos állományú rendőr nyújtotta be felmondását a határidő lejárta után – értesült az Országos Rendőr-főkapitányságtól a Magyar Hang.

Pongó Géza, a Független Rendőr Szakszervezet főtitkára úgy nyilatkozott a lapnak, hogy a háromszáz fő eltávozása még akkor is jelentősnek számít, ha ez csupán az egy százalékát teszi ki a közel 37 ezres állománynak, mivel mindössze egyetlen hétről van szó. A főtitkár értesülései szerint leginkább a közrendvédelmi területről, az utcai szolgálatot végző tiszthelyettesek közül távoztak a legtöbben. A felmondási idő két hónap, ezért a június elsején felmondottak várhatóan augusztus elejéig teljesítenek szolgálatot.

Különböző érvek szólnak mind a leszerelés, mind a maradás mellett: az év elején bevezetett tízszázalékos fizetésemelés és a kiutalt hathavi fegyverpénz sokakat a testületnél tarthat, annak ellenére, hogy az utóbbi a folyamatos áremelkedések miatt egyébként is indokolt lett volna. Az újabb béremelésre pedig várhatóan még várni kell, tekintettel arra, hogy az alapvetően is büdzséproblémákkal küszködő belügy alá helyezték a pedagógus szakmát is.

A távozók miatt a maradók vállára pedig még nagyobb teher nehezedik. Az FRSZ főtitkára szerint leginkább a közrendvédelmi területről távoznak sokan, a tiltás előtti időszakban évente átlagosan 2000–2550 rendőr lépett ki a szakmájából.

A költségvetés vesztese is a rendvédelem volt

Ha még mindez nem volna, elég, a hetekben derült ki, hogy a jövő évi költségvetés mintegy 4,8 milliárd forinttal juttat kevesebbet az előző évihez képest a rendvédelem számára.

– Az elmúlt két hétben nagyon sok kolléga keresett meg, hogy ennyi volt, vége! Nem tudom, hogy mi a baja a 12 éve hatalmon lévőknek ezzel a szférával, de az tisztán érzékelhető, hogy mostohagyerekként kezelik őket – állította Vidó Attila, a Mi Hazánk rendvédelmi szakpolitikusa.

– Nem tudom, hogy ez az út hová vezet, de az biztos, hogy nem jó irányba, mert bármely ország egyik legfontosabb területe a rendvédelem. Rend és biztonság nélkül nem képzelhető el a nyugodt élet.

Sürgősen 100% bérfejlesztésre lenne szükség, és a régebben fennálló járandóságok (pl. szolgalati nyugdíj) visszaadására, hogy újból bevonzó és megtartóereje legyen ezeknek a fontos hivatásoknak

– összegezte.

(Fotó: Csomor Ádám | Forrás: Népszava)

Kapcsolódó:

Működhet-e egy ország rendvédelem nélkül?

 

További híreink

Elutasították az azonos neműek házasságát a Fülöp-szigeteken

Kiss Albert

Dúró Dóra- “Az oltatlanok elleni uszítás bűncselekmény” (videó)

Faragó Dániel

Lord-koncerttel egybekötött nagygyűlést tart a Mi Hazánk március 15-én

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen