21.7 C
Budapest
2022. május 18., szerda
Magyar Jelen
Belföld Kiemelt Videó

“Bátornak, hősnek, elszántnak kell lennünk” – videó a Rongyos Gárda-megemlékezésről

Kitiltották a hagyományos Rongyos Gárda-megemlékezést a főváros intézményéből, ezért azt a bejárat előtt tartotta meg nyolc szervezet. 

A megemlékezésen több száz nemzeti és hagyományőrző hazafi vett részt. A felszólalók között volt Drábik János közíró is, az ő beszéde itt olvasható. 

A Mi Hazánk elnöke, Toroczkai László elmondta, hogy

“senki sem tilthatja meg nekünk a Rongyos Gárdára való köztéri emlékezést.”

A Mi Hazánk széles nemzeti összefogással köztéri emlékművet fog állítani az elfeledett Rongyos Gárda tiszteletére.

Toroczkai teljes beszéde:

A Farkasréti temetőben lévő emlékmű a 19 éves műegyetemistaként hősi halált halt Vámossy Tibor rongyos gárdista sírja fölött található, aki az ’56-os pesti srácokhoz hasonlóan harcolt az idegen megszállás ellen.

Az emlékművet sok évi küzdelem után sikerült felújíttatni Novák Előd országgyűlési képviselői kezdeményezésére, de a kormány gyáván lemondta a felavatást, így a Rongyos Gárda emlékének ápolása a magunkfajtákra vár.

Trianon döntéshozó urai Nyugat-Magyarországot is el akarták csatolni – szövetségesünkhöz, Ausztriához. De akadt egy maroknyi hazafi, akik fellázadtak az igazságtalan döntés ellen. A Rongyos Gárda: egyetemisták, gazdalegények, veterán frontkatonák, volt különítményesek, magyarok, németek, horvátok, bosnyákok, albánok harcoltak az országrész megmaradásáért. Hősies küzdelmük legendás diadalokon keresztül a híres, kikényszerített népszavazásig vezetett, ahol Sopron a leghűségesebb magyar városnak bizonyult – írja a Mi Hazánk.

További híreink

#BeerWeGo: hamarosan nyithatnak a brit pubok

Faragó Dániel

Több európai fővárosban tüntettek az izraeli légicsapások ellen

Kemény János

A Fidesz a Mi Hazánk korábbi javaslatát valósítja meg a nyilvános pedofil adatbázis ügyében

Varga Lilla

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen