17.2 C
Budapest
2020. szeptember 18., péntek
Magyar Jelen
Belföld Kiemelt

Béla

Egy Magyarországon szokatlan perben kémkedés és más bűncselekmények miatt Kovács Béla volt jobbikos politikusra hét év körüli fegyházat kért vádbeszédében az ügyész a Budapest Környéki Törvényszéken szerdán.

Boldog idők, soha nem feledem

A 2010-es európai uniós választásokon a Jobbik színeiben európai parlamenti képviselővé választott politikus ellen az Alkotmányvédelmi Hivatal 2014 áprilisában tett feljelentést. A Központi Nyomozó Főügyészség 2017 decemberében emelt vádat az Európai Unió intézményei elleni kémkedés, valamint költségvetési csalás és hamis magánokirat felhasználása miatt Kovács Béla ellen. Kovács Béla időközben kilépett a Jobbikból.

Gyakornok extrákkal

Az ügyész szerint Kovács Béla és a három megvádolt gyakornok is tisztában volt azzal, hogy valótlan tartalmú szerződéseket kötnek és nem fognak érdemi munkát végezni. Volt olyan vádlott, aki gyakornoki szerződése megkötése előtt néhány nappal kötött másik teljes munkaidejű szerződést, amelyek egyszerre nyilvánvalóan nem teljesíthetők.

Hét szűk esztendő jöhet

A vád képviselője ismertette azt is, hogy Kovács Béla korábban már megtérítette az EP-nek okozott kárt, így Kovács Bélára a három vádbeli bűncselekmény alapján a törvény szerint kiszabható 2-12 év középmértékét, azaz 7 év körüli fegyházbüntetést kért. A három költségvetési csalás miatt megvádolt gyakornokra felfüggesztett börtönt, mind a négy vádlottra pénzbüntetést.

Álláskereső

Kovács Béla a szerdai tárgyaláson elmondta: munkanélküli, jövedelme nincs. Az eljárás során mindvégig tagadta az ellene felhozott vádakat, ügyvédje többször kérte az iratok titkosításának feloldását.

A következő, péntekre kitűzött tárgyaláson várhatóan a védőbeszédek következnek. Az elsőfokú ítélet kihirdetésére jövő héten kerülhet sor a Budapest Környéki Törvényszéken.

 

(index nyomán)

Kapcsolódó híreink

Rohamtempóban készül Budapest új karanténkórháza

Szabó Norbert

A babaváró- és a diákhitelek törlesztését is felfüggesztik

Szabó Norbert

Pergőtűz alá vette a szegedi SZEVIÉP-vezéreket felmentő bírókat az OBH

Dunai Tibor

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben