15.6 C
Budapest
2022. szeptember 25., vasárnap
Magyar Jelen
KiemeltKülföld

Biden megemeli a befogadható menekültek plafonját, de “egyelőre” még nem a négyszeresére

Joe Biden amerikai elnök elkötelezett amellett, hogy megemelje az idén befogadható menekültek számának felső határértékét, de egyelőre nem valószínű, hogy az elődje által meghatározott, történelmileg legalacsonyabb 15 ezres plafont a korábban ígért szintre, hatvanezer fölé emeljék – derült ki amerikai kormánytagok vasárnapi nyilatkozataiból.

A demokrata párti Biden pénteken írt alá elnöki rendeletet, miszerint nem emeli meg a republikánus párti elődje, Donald Trump által 15 ezer főben megszabott menekültbefogadási kvótát a 2021-es pénzügyi évre. Ezzel menekültügyi szervezetek és demokrata képviselők körében is felháborodást váltott ki.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter az ABC televízió vasárnap sugárzott, This Week című műsorában arról beszélt, hogy Biden a következő hetekben felül fogja vizsgálni a menekültplafont, de “nagyon nehéz lesz ebben a költségvetési évben elérni a 62 ezres célt”.

“Teljes mértékben kitart amellett, hogy Amerika nemcsak befogadó a menekültekkel szemben, hanem, hogy a plafont is megemeljük. Elkötelezett emellett, és ennek megfelelően cselekedni is fog”

– ezt már Jake Sullivan, az elnök nemzetbiztonsági főtanácsadója mondta a Fox News hírtelevíziónak.

A pénteki döntést követő bírálatok után a Fehér Ház közleményt adott, amelyben jelezték, hogy az elnök május 15-ig döntést hoz a plafon megemeléséről.

Donald Trump a bevándorlást akarta korlátozni azzal, hogy az Egyesült Államok által befogadható menekültek számát minden korábbinál alacsonyabb szinten határozta meg.

Biden pénteki döntését pedig arculcsapásként értékelték mindazok, akik abban bíztak, hogy a demokrata párti politikus eltörli elődje bevándorlást korlátozó intézkedéseit.

A menekültbefogadási plafon az amerikai menekültügyi rendszernek pusztán az egyik eleme, és a plafon azokra vonatkozik, akik menedékkérelmük ellenőrzése alatt is külföldön vannak, és már elismert menekültként érkeznek az országba.

Az Egyesült Államok területére lépő és ott menedékkérelmet benyújtó emberekre ez a plafon nem vonatkozik. A Reuters hírügynökség szerint Biden épp azért óvakodott a lazítástól, mert visszatetszést kelthetett volna az is, ha éppen olyankor enyhít a menekültbefogadási korlátokon, amikor az ország déli határához egyre több menedékkérő érkezik – írja az MTI.

 (Fotó: Jim Lo Scalzo/EPA/Shutterstock)

További híreink

“Ennél többet érdemelt volna a csapat”

Irányi Dániel

Sírva röhögünk: kirabolták a rendőrség szervezett bűnözés elleni osztályának bukaresti székhelyét

Szabó Norbert

“Soha nem engedtem a nemzeti életérdekekből” – Hegedűs Lóránttal beszélgettünk

Szabó Norbert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben