13.6 C
Budapest
2021. május 10., hétfő
Magyar Jelen
Kiemelt Tudomány

Bizonyos cégek már a harmadik dózis beadását javasolják a “mutánsok miatt”

A Pfizer és a Moderna már azt is teszteli, hogy egy harmadik oltás a koronavírus elleni oltóanyagukból milyen hatással van az emberi szervezetre. Feltételezésük szerint azok, akiket harmadik alkalommal is beoltanak, erősebb védelmet nyerhetnek a koronavírus új mutációival szemben is – írja az Index.

Az NBC News értesülései szerint a Pfizer olyan embereket olt egy harmadik dózissal, akik az első vakcinát már több mint fél évvel ezelőtt megkapták.

Véleményük szerint a harmadik dózis tovább növeli a szervezet immunválaszát – olyannyira, hogy az antitestek számát akár 10-20-szorosra is emelheti –, és ezáltal a koronavírus új mutációi ellen is nagyobb védelmet biztosít

– fogalmazott a cég vezérigazgatója, Albert Bourla.

Bourla saját cége és bankszámlája tekintetében derülátó, ugyanis meggyőződése, a világjárvány lecsengése után is velünk marad a vírus, ami azt jelenti, hogy “nagy lesz az igény a koronavírus elleni vakcinákra a következő években is”.

Minden évben be kell majd adatni a vakcinát annak érdekében, hogy védelmet szerezzünk

– mondta, hozzátéve: a cég célja az, hogy a jövőben egy-egy új variáns megjelenése esetén legkésőbb 100 nappal elő tudjanak állítani egy olyan oltóanyagot, amely az ellen is garantáltan védelmet biztosít.

A Pfizer tervezi, hogy az oltóanyaga módosított változatát is tesztelteti. Ettől az oltástól azt várnák, hogy kifejezetten a koronavírus dél-afrikai variánsa ellen biztosítson nagyobb védelmet.

A Moderna szintén annak tesztelésébe kezdett, vajon egy harmadik dózis növeli-e a hatékonyságot?

Az amerikai gyógyszergyártó cég állítása szerint kétféleképpen igyekeznek védelmet biztosítani a a közelmúltban felbukkant vírusvariánsokkal szemben:

Egyrészt megvizsgálják, hogy az úgynevezett “emlékeztetőoltások” segíthetnek-e növelni a variánsok elleni védelmet. Másrészt megvizsgálják azt is, hogy az mRNA-1273.351 és mRNA-1273.211 első oltásként szeronegatív embereknek (vagyis olyanoknak, akiket még nem oltottak be) beadva mennyire lennének hatékonyak.

A Modernanál bíznak abban, hogy az emlékeztetőoltások akár kisebb mennyiségben is hatékonyak lesznek majd, így még több dózist tudnak leszállítani 2021-ben és 2022-ben.

A két cég vezetőségének jókedve indokolt, hiszen a vakcinabiznisz hatalmas hasznot termel a legfelsőbb köröknek

További híreink

Miért hasznos a halálbüntetés?

Dunai Tibor

Idén is milliárdokat költenek a vásárlók játékokra karácsonykor

Varga Lilla

O. Richárd katalizátorokat és tűzhelyeket “gyűjtött”, a tulajdonosok beleegyezése nélkül

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben