2.4 C
Budapest
2022. december 2., péntek
Magyar Jelen
KiemeltKörnyezetvédelem

Brutális ütemben halnak ki fajok a világban

Természetvédelmi szakértők úgy vélik, Földünknek egyetlen közös célra lenne szüksége a fajok sokszínűségének megóvása és a kipusztulási folyamatok lelassítása érdekében, hasonlóan, mint a klímavédelmi cél, amely jelenleg 1.5 Celsius fok általános hőmérsékletnövekedés alatti emelkedés. Becsléseik szerint ha a növények és állatok éves kihalási száma 20 alatt maradna, akkor ezzel lehetne biztosítani, hogy még jó sokáig változatos élővilág legyen a világon.

A legfrissebb ENSZ jelentés szerint körülbelül 1 millió faj áll a kihalás küszöbén, a helyzetet tovább rontja, hogy a kutatók szerint semmiféle lassulás nincs a kihalási folyamatban. Ha biztosítani tudnánk, hogy 20-nál kevesebb faj haljon ki évente, akkor a természetes rendszerek képesek lennének normál módon működni tovább – bár ez is egy elég súlyos szám, ha belegondolunk. És ennek különösen most van nagy jelentősége, amikor a koronavírus rámutatott, hogy a vad állatok elfogyasztása milyen következményekkel járhat.

A kutatók szerint az utolsó órában vagyunk, ha továbbra is hasonló ütemben pusztulnak ki a fajok, akkor előbb-utóbb már nem lesz visszaút. Meglátásuk szerint jelenleg a hatodik nagy kihalás zajlik éppen, ahol 1-2 év alatt akár 500-1000 faj halhat ki, köztük igazán ismert fajok is.

A javasolt 20-nál kevesebb kihalás egyébként minden fajra vonatkozik, tehát növényekre, állatokra és gombákra is, függetlenül attól, hogy vízben vagy szárazföldön élnek. Remélhetőleg sikerül addig kitartani jó pár fajnak, amíg 2021-ben nem ül össze a Biodiverzitási Kongresszus, ahol konkrét lépéseket tudnak majd meghatározni és elfogadni, hogy minél tovább láthassunk orrszarvúakat, tigriseket – és ne csak az állatkertben.

(napmintnap.com nyomán – Fotó: bbc.com)

További híreink

A korlátozások enyhítése után ismét illegálisan vadásznak az orrszarvúkra

Irányi Dániel

Visszaindul a Földre a Bennu kisbolygóról begyűjtött mintával az OSIRIS-REx űrszonda

Varga Lilla

Huszonhat ausztrál lepkefajt fenyeget a kihalás veszélye

Varga Lilla

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben