1.8 C
Budapest
2021. december 6., hétfő
Magyar Jelen
Külföld

Büntetőeljárás indult az IKEA ellen Franciaországban, mert állítólag kémkedett munkatársai után

Büntetőeljárás indult az IKEA svéd cég és korábbi menedzserei ellen a franciaországi Versailles-ban, mert állítólag éveken át kémkedtek a vállalat munkatársai után.

A világ legnagyobb bútoreladójának egykori vezetői tíz évig terjedő börtönbüntetésre számíthatnak, ha elítélik őket. Az IKEA-t pedig 3,75 millió euró (1,38 milliárd forint) pénzbírságra ítélhetik.

A francia nyomozók szerint a svéd cég 2009 óta egy illegális “kémkedési rendszert” épített ki Franciaországban, hogy bizalmas információkhoz jusson több száz munkavállalójáról és vállalathoz jelentkezőkről.

A vádirat szerint a céget illegális adatgyűjtéssel, a szakmai titoktartásra vonatkozó szabályok megsértésével és a bűncselekmények eltussolásával gyanúsítják. A vádlottak tagadják az ellenük felhozott vádakat.

Az ügyészség verziója szerint a vádlottak magánnyomozókat foglalkoztattak évente több százezer euró összegekért. A vádlottak padján ül az egykori menedzserek mellett négy volt rendőr is, akik állítólag bizalmas adatokat, így például büntetett előéletre vonatkozó információkat szereztek meg és adtak tovább a cég dolgozóiról és az egyes jelentkezőkről – közölte az MTI.

A botrányra 2021-ben derített fényt a Canard Enchainé francia lap és a Mediapart hírportál.

(Kép: illusztráció/leparisien.fr/YF)

További híreink

A legfelsőbb bíróság betilthatja a mobiltelefonok nyomkövetését Izraelben

Szabó Norbert

Elkezdődött a vírus visszaszorulása Németországban

Szabó Norbert

A koronavíruson akartak nyerészkedni, a nyakukon maradt 18 ezer flakon kézfertőtlenítő

Szabó Norbert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben