22.2 C
Budapest
2022. július 4., hétfő
Magyar Jelen
Hírek Kiemelt Külföld

Covid elleni oltáshoz kötné a választásokon való indulást az olasz baloldal

A kezdeti tervek szerint az olasz “green pass” (az oltási igazolást angolul nevezték el az olaszok) csupán egy egyszerű igazolás lett volna, ám a baloldali kormánykoalíció vett egy 180 fokos fordulatot, s immáron a magyar kormányhoz hasonlóan ők is az igazolványhoz kötöttek számos korábban szabadon igénybe vehető szolgáltatást.

A római kormány nemcsak az éttermek, kávézók és a különféle rendezvények látogatását kötötte az oltás meglétéhez, de hosszabb vonatútra vagy repülőútra is csak azok mehetnek, akik be vannak már legalább kétszer oltva a kínai koronavírus ellen, átestek a betegségen vagy friss negatív covidteszt-eredménnyel rendelkeznek, utóbbi 48 óráig lenne érvényes – vette észre az Azonnali. Sőt, az egyetemistákat és oktatókat is ellehetetlenítik, akik nem hajlandók felvenni az oltást.

Csak oltott lehessen jelölt

A balközép Demokrata Párt főtitkára, Enrico Letta kezdeményezte, hogy

a választásokon a pártok a listáikra csak oltottak vehessenek fel.

A politikus azt szeretné, ha minden párt meg tudna abban állapodni, hogy csak oltottakat indítanak.

Mivel ezt a felvetést jogilag meglehetősen körülményes lenne megoldani, ezért Letta nem törvénymódosítást szorgalmaz, hanem egyfajta informális megegyezést a pártök között, hogy senki se indítson oltatlan képviselőjelöltet a választásokon. Úgy véli:

erős üzenet lenne a választók felé, ha minden jelölt beoltatná magát.

Hozzátette, a Demokrata Párt is így tesz majd. Vagyis, aki náluk indulni szeretne, annak feltételül szabják a vakcinát.

A Berlusconi féle Forza Italia szerint nem egyezkedni kell, hanem egyszerűen kötelezővé kell tenni az oltást, majd ráerőszakolni a teljes népességre.

Választójog oltáshoz kötése? 

Egyes sajtóértesülések szerint a Draghi-kormány már a választásokon való részvétel oltási igazolványhoz kötését is fontolgatja. Ez azonban olyan szintű felháborodást váltott ki, hogy a kormányfői hivatal azonnal közleményben cáfolta a híresztelést. Egy ilyen javaslat átütéséhez még időre van szükség.

Fotó: reimagine-europa.eu

További híreink

Megölik a nőstény medvét, amely két embert támadott meg az olasz Alpokban

Kiss Albert

Gigászok csatája : Pócs Alfréd vs. Rusvai Miklós – minden a koronavírusról (videó)

Faragó Dániel

Soron kívül adatta be magának az oltást, megfertőzödött

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen