7.1 C
Budapest
2021. december 2., csütörtök
Magyar Jelen
Hírek Külföld

Csád: aranybányászokat mészároltak le tévedésből

Legalább huszonhét, dzsihadistának hitt illegális bányásszal végeztek a csádi biztonsági erők szerdán az ország északnyugati, Líbiával határos részén.

“Hajnali négy óra volt, és nem tudhattuk pontosan, hogy kivel állunk szemben. Megpróbáltak elmenekülni, ezért azt hittük, hogy dzsihadistákról van szó, akiket bekerítettünk, hogy semlegesítsük őket” – mondta egy neve elhallgatását kérő katonai vezető az EFE spanyol hírügynökségnek.

“Az utólagos ellenőrzést követően jöttünk rá, hogy aranybányászok voltak” – tette hozzá.

Az incidens az aranyban gazdag Tibesti tartományban történt. Az illegális bányászok közül tizenegyen líbiaiak, tízen csádiak, hatan szudániak voltak. A térség nagy aranykészletei vonzzák a különböző milíciákat és csempészeket, rendszeresek az összecsapások az illegális aranybányászok és a biztonsági erők között.

Azem Bermandoa, a hadsereg szóvivője arról számolt be, hogy több mint egy éve katonák járőröznek a térségben, és nem az illegális bányászat miatt, hanem, hogy megelőzzék a dzsihadisták beszivárgását.

“Olyan területről van szó, ahová tilos a belépés, ezért azokat, akik az aranybányászat miatt bemerészkednek, (dzsihadistaként) fogják kezelni” – jelentette ki.

Forrás: MTI, Fotó: Profimedia, Eye Ubiquitous

További híreink

Lángoló autók és betört ablakok – így ünnepeltek az “újeurópaiak” (videó)

Irányi Dániel

Mi Hazánk Ifjai: Segítséget az OKJ-s vizsgázóknak!

Faragó Dániel

Vakcinákkal elkövetett csalásokra figyelmeztet az Europol

Kemény János

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben