22.4 C
Budapest
2021. június 21., hétfő
Magyar Jelen
Belföld Kiemelt

Csaknem a minimálbér összegével emelkedik a képviselők fizetése

Nem telhet el év anélkül, hogy ne emelkedne a magyar politikusok fizetése, 2021 pedig ebből a szempontból sem más, mint a többi év. Márciustól 107 ezer forinttal nő a parlamenti képviselők az alapilletménye, de a helyzet ennél bonyolultabb és sok esetben jóval kedvezőbb – összegzi az Index.

Az alapbért ugyanis a legtöbb politikus esetében tovább növelik az ún. “illetményszorzók”.

A béremelés ráadásul automatikus, hiszen a Fidesz még 2018-ban törvénybe foglalta, hogy ha az átlagfizetés nő Magyarországon, akkor bizony az ő fizetésüknek is emelkednie kell. A Központi Statisztikai Hivatal pedig rendre lehozza, hogyan szárnyalnak a magyar fizetések. Az adataik szerint például tavaly decemberben már bruttó 450 ezer forint volt az átlagbér hazánkban. (Az összképet némiképp ronthatja, hogy Békés megyében például egy átlagos dolgozó örül, ha nettó 140-160 ezer forintot hazavihet, de hát az amúgy is annyira az ország szélén van, hogy nem is számít, igaz?)

A KSH szerint mindenesetre tavaly 9,7 százalékkal emelkedett az átlagkereset hazánkban, így ennyivel meg kellett emelni a képviselők díjazását is.

Ez nyers számokban azt jelenti, hogy a képviselői alapfizetés bruttó 1 millió 103 ezer forintról 1 millió 211 ezer forintra emelkedett.

Erre jönnek a bónuszok:

  • Két bizottsági hely, vagy egy törvényalkotási bizottsági tagság már 1,7 millió forintos fizetést eredményez.
  • Bizottsági alelnökként akár 1,8 milliót is zsebre vághat egy képviselő.
  • A frakcióvezető-helyettesek, bizottsági elnökök és jegyzők pedig nem kevesebb, mint 2 millió 58 ezer forintot kapnak havonta.
  • A hét frakcióvezető, a hat parlamenti alelnök és a háznagy bére több mint 214 ezerrel növekszik, így 2 millió 421 ezer forintot kapnak.

Természetesen nem csak a fizetésük emelkedik folyamatosan, hanem a juttatásaik is. Albérletre például már havi 424 ezer forintos támogatást kapnak.

Kövér László is jól járt, ő 290 ezer forintos fizetésemelésben részesült, így illetménye immáron 3 millió forint feletti.

Fotó: HVG

További híreink

“Magyarország, neked ifjúság kell, mely az élet és az erő nevében áll” – Prohászkára emlékeztek

Kemény János

Feloldották a kórházi látogatási tilalmat

Dunai Tibor

Amikor nagy terhelés alatt leszünk, 7500-8000 intenzív ágy és lélegeztetőkészülék kellhet majd?

Dunai Tibor

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben