23.8 C
Budapest
2022. május 22., vasárnap
Magyar Jelen
Kárpát-haza Kiemelt

Csángómagyar pap az idei csíksomlyói búcsús szónok

Moldvai származású csángómagyar pap lesz az idei csíksomlyói búcsú szónoka – közölte csütörtökön a Romkat.ro portál a búcsút szervező csíksomlyói ferencesekre hivatkozva.

A Kis- és Nagysomlyó-hegy közötti nyeregben tartandó pünkösdszombati misén Salamon József gyimesbükki plébánost kérték fel ünnepi szónoklatra.

Salamon József a Bákó megyei Lujzikalagoron született 1963-ban egy kilencgyermekes család negyedik gyermekeként. Elözvegyült édesapja most is a Bákóval szomszédos faluban él. Tanulmányait szülőfalujában kezdte, majd Kézdivásárhelyen és Gyulafehérváron folytatta. Jakab Antal püspök szentelte pappá 1989. június 25-én.

Papi szolgálatát a székelyföldi Ditróban kezdte, majd 1990 és 1995 között Szászrégenben, 1995 és 1997 között Óradnán, 1997 és 2004 között Gyergyóhodoson és Galócáson, azóta pedig Gyimesbükkben teljesít szolgálatot.

A búcsús szentmisét Kerekes László gyulafehérvári segédpüspök mutatja be. Urbán Erik, az erdélyi ferences rendtartomány főnöke arra kérte a búcsúra igyekvőket, hogy figyeljék és tartsák be a járványügyi szabályokat. Azok számára, akik nem tudnak elzarándokolni a csíksomlyói hegynyeregbe, azt javasolta, hogy kisebb közösségekben, kivetítőkön nézzék a mise élő közvetítését, hogy valamilyen módon ők is részesülhessenek a közösségi élményből. 

A román kormány hétfőn harminc nappal meghosszabbította a veszélyhelyzetet, de enyhített a járványügyi szabályokon. A csütörtöktől érvénybe lépő új rendelkezések immár lehetővé teszik az olyan egyházi zarándoklatok szervezését, amelyeken nemcsak helybéli lakosok vesznek részt.

A csíksomlyói zarándoklaton való részvétel konkrét feltételeit még nem tették közzé a hatóságok.

Részletes program

Pénteken, május 21-én:
– 17 órától imaóra
– 18 órától nyitó szentmise, majd ünnepi rózsafüzér

Pünkösd szombatján, május 22-én:
– 7.30-tól szentmise a kegytemplomban
– 10 órától ünnepélyes rózsafüzér
– 11 órától szentségimádás
– 12.30-tól ünnepi szentmise a Kis- és Nagysomlyó-hegy közötti nyeregben. A szentmise főcelebránsa Kerekes László a gyulafehérvári főegyházmegye segédpüspöke, szónoka pedig Salamon József gyimesbükki plébános.
– 18 órától szentmise a kegytemplomban

Pünkösdvasárnap, május 23-án a kegytemplomban reggel 8, délelőtt fél 11 és este 6 órakor lesznek szentmisék.

Boldogságos Szűz Mária, az Egyház Anyja ünnepén, hétfőn, május 24-én reggel 8-kor, délelőtt fél 11 és este 6 órakor lesznek szentmisék a kegytemplomban.

(Forrás: romkat.ro, MTI – Fotók: romkat.ro)

További híreink

Délvideken (is) egyre inkább elszemtelenednek a migránsok

Varga Lilla

Egzotikus szupermutánsra bukkantak Afrikában

Faragó Dániel

Újabb részletek az erdőkertesi, rendőrök elleni támadásról

Dunai Tibor

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen