25.2 C
Budapest
2021. június 24., csütörtök
Magyar Jelen
Kárpát-haza Kiemelt

Csángómagyar pap az idei csíksomlyói búcsús szónok

Moldvai származású csángómagyar pap lesz az idei csíksomlyói búcsú szónoka – közölte csütörtökön a Romkat.ro portál a búcsút szervező csíksomlyói ferencesekre hivatkozva.

A Kis- és Nagysomlyó-hegy közötti nyeregben tartandó pünkösdszombati misén Salamon József gyimesbükki plébánost kérték fel ünnepi szónoklatra.

Salamon József a Bákó megyei Lujzikalagoron született 1963-ban egy kilencgyermekes család negyedik gyermekeként. Elözvegyült édesapja most is a Bákóval szomszédos faluban él. Tanulmányait szülőfalujában kezdte, majd Kézdivásárhelyen és Gyulafehérváron folytatta. Jakab Antal püspök szentelte pappá 1989. június 25-én.

Papi szolgálatát a székelyföldi Ditróban kezdte, majd 1990 és 1995 között Szászrégenben, 1995 és 1997 között Óradnán, 1997 és 2004 között Gyergyóhodoson és Galócáson, azóta pedig Gyimesbükkben teljesít szolgálatot.

A búcsús szentmisét Kerekes László gyulafehérvári segédpüspök mutatja be. Urbán Erik, az erdélyi ferences rendtartomány főnöke arra kérte a búcsúra igyekvőket, hogy figyeljék és tartsák be a járványügyi szabályokat. Azok számára, akik nem tudnak elzarándokolni a csíksomlyói hegynyeregbe, azt javasolta, hogy kisebb közösségekben, kivetítőkön nézzék a mise élő közvetítését, hogy valamilyen módon ők is részesülhessenek a közösségi élményből. 

A román kormány hétfőn harminc nappal meghosszabbította a veszélyhelyzetet, de enyhített a járványügyi szabályokon. A csütörtöktől érvénybe lépő új rendelkezések immár lehetővé teszik az olyan egyházi zarándoklatok szervezését, amelyeken nemcsak helybéli lakosok vesznek részt.

A csíksomlyói zarándoklaton való részvétel konkrét feltételeit még nem tették közzé a hatóságok.

Részletes program

Pénteken, május 21-én:
– 17 órától imaóra
– 18 órától nyitó szentmise, majd ünnepi rózsafüzér

Pünkösd szombatján, május 22-én:
– 7.30-tól szentmise a kegytemplomban
– 10 órától ünnepélyes rózsafüzér
– 11 órától szentségimádás
– 12.30-tól ünnepi szentmise a Kis- és Nagysomlyó-hegy közötti nyeregben. A szentmise főcelebránsa Kerekes László a gyulafehérvári főegyházmegye segédpüspöke, szónoka pedig Salamon József gyimesbükki plébános.
– 18 órától szentmise a kegytemplomban

Pünkösdvasárnap, május 23-án a kegytemplomban reggel 8, délelőtt fél 11 és este 6 órakor lesznek szentmisék.

Boldogságos Szűz Mária, az Egyház Anyja ünnepén, hétfőn, május 24-én reggel 8-kor, délelőtt fél 11 és este 6 órakor lesznek szentmisék a kegytemplomban.

(Forrás: romkat.ro, MTI – Fotók: romkat.ro)

További híreink

Új adatbázis nyújt betekintést Bartók Béla népdalgyűjteményébe

Varga Lilla

Trump kiterjesztette az érzékenyítő tanfolyamok tilalmát, mivel “senki sem felelős mások múltbéli cselekedeteiért”

Irányi Dániel

Köszönetet mond László Imre polgármesternek a Mi Hazánk

Dunai Tibor

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben