16 C
Budapest
2022. május 22., vasárnap
Magyar Jelen
Belföld Hírek Kiemelt

Online konzultációt indít a kormány a nyitás lehetséges menetrendjéről

Gulyás Gergely a Kormányinfón elmondta, a február 15-ei héten online konzultációt indítanak a nyitásról, a nyitás lehetséges menetrendjéről. A tervek szerint két ütemben nyitnának, március elsejétől és április elsejétől – amennyiben a visszaküldött online konzultációk is e mellett vannak, ugyebár. 

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, hogy a szerdai ülésén a kormány értékelte a járványhelyzetet. A megszületett döntés értelmében a védekezésnél nemcsak a szakemberekre, hanem a magyar emberekre is támaszkodnak, ezért indítanak nemzeti konzultációt a nyitásról.

Hiába stagnálnak a járványügyi adatok, a “mutánsvírus” gyorsabban terjed

Éppen ezért Gulyás szerint “fontos, hogy óvatos, szakaszos nyitás legyen. Legalább két ütemben március elejétől és április elejétől részleges nyitás jöhet. “Reméljük, a harmadik hullám elkerülhető” – mondta sejtelmesen.

Hozzátette, hála a beszerzett orosz és kínai vakcináknak tavasz elejére a többi EU-tagállamnál nagyobb arányban lehetnek beoltva az emberek.

A legfontosabb egy gazdaság-újraindítási akcióterv elfogadása, ezt több lépésben meg is tette a kormány

– állította Gulyás. Kiemelte:

A legfontosabb, hogy a foglalkoztatottság maradjon azon a szinten, ahova 2020-ig eljutottunk, a munkahelyeket megvédték, 4,5 millió munkahely van, 4 százalék körüli a munkanélküliség.

Majd megnyugtatott mindenkit: lesz 13. havi nyugdíj, melynek első negyedét ebben a hónapban már megkapták a nyugdíjasok.

Jön a 6 millió forintos otthonteremtési támogatás: 3 millió vissza nem térítendő támogatás és 3 millió forintos kedvezményes hitel. 2022. január 1-től a fiatalok szja-mentességet kapnak, amitől a fiatalok munkavállalási kedvének javulását várják. Béremelésekről nem esett szó.

Gulyás bejelentette, hogy

az állami és önkormányzati tulajdonú ingatlant bérlő éttermeknek, kávézóknak konditermeknek februártól május 31-ig nem kell bérleti díjat fizetniük.

Viszont nem került szóba olyan javaslat, ami előírná, hogy más bérlők se követelhessék a megszorult vállalkozásoktól a bérleti díjat, ahogyan a kormány sem mutat szándékot ezen díjak átvállalására. Ellenben a kis- és középvállalkozások kamatmentes hitelt kaphatnak.

A miniszter hosszan sorolta azokat a már ismert intézkedéseket, amelyekkel szerinte a kormány segíti a gazdaságot és az embereket.

Kérdésre válaszolva elárulta,

nem tart a kormány attól, hogy a Magyar Orvosi Kamara által bírált orosz vagy a kínai vakcinák beadását a háziorvosok megtagadnák.

Ha lesz elég vakcina, egy nap félmillió embert tudunk majd beoltani – tette hozzá.

A kínai vakcináról elmondta:

ötmillió vakcináról kötöttek szerződést. Februárban 250 ezer embernek elegendő vakcina érkezhet, márciusban, áprilisban ugyanennyi, utána 1,7 millió embernek elegendő vakcina jöhet, ha a kínaiak eleget tesznek a szerződésnek.

Az oltást igazoló plasztikkártya kapcsán kifejtette, az nem az oltottságot, hanem a védettséget igazolja majd. Az is védettnek minősül, aki felépült a vírusból. Karanténkötelezettség (határátlépéskor) nem vonatkozik majd arra, aki védett lesz.

Rogán ingatlanügyei 

A kormányinfón szóba kerültek Rogán Antal és családjának ingatlanügyei, amivel kapcsolatban Gulyás azt mondta:

ha bárhol, bármilyen gyanú felmerül, akkor vagyonnyilatkozati eljárás kezdeményezhető, de Rogánék ügyében erre semmilyen okot nem lát a kormány.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

További híreink

Nagy és kövér cigányok keresték Toroczkait Ásotthalmon- előbújt a Mi Hazánk elnöke

Faragó Dániel

“Túl fehér”, ezért nem fordíthatja le a fekete költő műveit

Irányi Dániel

Görögországban is oltatlannak minősülnek a kétszer oltottak

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen