17.2 C
Budapest
2022. július 6., szerda
Magyar Jelen
Hírek Kiemelt Külföld

Washingtoni összecsapások: négyen meghaltak, többen megsebesültek

Erőszakba torkolltak Washington D.C.-ben a Donald Trump melletti demonstrációk. A tüntetők összecsaptak a rendőrökkel és betörtek a Capitoliumba is. A rendőri erők lőfegyverrel és barikádokkal sikeresen megvédték a képviselőház üléstermét, ám a szenátuséba sikerült bejutniuk a demonstrálóknak. Egy Trump-szimpatizáns nőt lelőttek, aki a helyszínen elhunyt, három tüntető tisztázatlan körülmények között veszítette életét, és több súlyos sérültről is beszámoltak. Magyar idő szerint éjjel 23:50-kor kiszorították az épületből a tüntetőket, az oszlatás még folyik a külterületeken. Az épület közelében két robbanószerkezetet is talált az FBI.

A magyar idő szerint szerda esti zavargásokban és ostrom idején a Demokrata Párt és a Republikánus Párt székházánál is csőbombát találtak az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) tájékoztatása szerint. Ötvenkét embert vettek őrizetbe az eseményekkel kapcsolatban, harmincat pedig az elrendelt, este 6 órai kijárási tilalom megsértése miatt – írja az MTI.

Az elit elítélte a történteket

Az iraki háború véreskezű felelőse, George W. Bush volt republikánus amerikai elnök elítélte a történteket.

Visszataszító és szívszorító látvány volt. Banánköztársaságokban vonják így kétségbe a választási eredményeket, nem a mi demokratikus országunkban

– írta.

Bush és családja egyébként sem szívlelik túlságosan Trumpot és híveit, már 2016-ban is inkább Clintonnak és a demokratáknak szorítottak. Ifjabb Bushnak Trump “csapoljuk le a mocsarat” féle beiktatási beszéde sem tetszett túlzottan (az már más kérdés, hogy aztán az egészből nem lett semmi – a szerk.).

Barack Obama korábbi demokrata párti elnök hangsúlyozta, hogy “hatalmas gyalázatként és szégyenként fog bevonulni ez a nap az ország történelmébe”, az erőszakot pedig a jelenlegi elnök szította a választási eredménnyel kapcsolatos “alaptalan hazugságaival”.

Hasonlóan nyilatkozott a többrendbeli szexuális zaklatással és nemi erőszakkal megvádolt Bill Clinton volt elnök is, aki szerint Trump “gyújtotta be” a példa nélküli megmozdulás tüzét.

Mitt Romney republikánus szenátor, egykori elnökjelölt pedig úgy vélekedett, hogy az erőszak egy önző ember sértett büszkeségének, illetve az általa szándékosan félreinformált emberek dühének következménye.

Stephanie Grisham, a first lady, Melania Trump kabinetfőnöke a zavargások miatt bejelentette azonnali hatályú lemondását.

A washingtoni eseményekkel párhuzamosan több más városban is tüntettek Trump hívei szerte az Egyesült Államokban, például Atlantában és Salemben.

Trump magára maradt

Alelnöke, az Irán-ellenes, lelkes “keresztény-cionista” Mike Pence is elfordult az elnöktől. Előbb kimenekült az ostrom alatt álló épületből, majd elítélte az erőszakot, ami szerinte “soha nem vezethet győzelemre”, illetve a munka folytatására szólított fel.

Donald Trump ellenben Twitter-üzenetében “kiváló hazafiaknak” nevezte a demonstrálókat.

Négyen meghaltak

A washingtoni rendőrség szóvivője közölte, hogy a nő, akit a zavargás közben mellbe lőttek, életét vesztette, az ügyben vizsgálat indult. A rendőrség a tüntetés alatt “orvosi vészhelyzet” következtében három további személy is elhunyt. Hogy ez pontosan mit jelent, nem közölték.

Frissítés: Mike Pence rendelte el a Nemzeti Gárda bevetését

Némi habozás után az amerikai vezetés úgy döntött, hogy bevetik Washingtonban a Nemzeti Gárdát a capitoliumi és a washingtoni rendőrök megsegítésére a túlerőben levő tüntetőkkel szemben. Az első hírekben még azt feltételezték, hogy a Gárda bevetését az elnök rendelte el, mert végül is ő az amerikai hadsereg főparancsnoka.

A New York Times  több védelmi és kormányzati tisztviselőtől szerzett értesüléseire hivatkozva állítja, nem Donald Trump rendelte el a Gárda bevetését a mellette tüntető tömegekkel szemben, hanem alelnöke, Mike Pence.

Fotó: Getty Images

További híreink

Szlávik szerint biztos, hogy nálunk is megjelenik az afrikai szupermutáns

Faragó Dániel

Rossz hír az autósoknak: péntektől beüt az üzemanyag-drágulás

Szabó Norbert

Drasztikusan csökken a kínai légszennyezettség a koronavírus óta

Szabó Norbert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen