5.6 C
Budapest
2022. november 27., vasárnap
Magyar Jelen
HírekKiemeltKülföld

Dallas és Seattle felfüggeszti a könnygáz és más tömegoszlató fegyverek használatát

Egy szövetségi bíró határozatban utasította az egyesült álamokbeli Seattle városát, hogy ideiglenesen függessze fel a könnygáz, a paprikaspray és a hanggránátok rendőrségi használatát békés tüntetések feloszlatására. Előzőleg Dallas vezetői is a tömegoszlató fegyverek alkalmazásának felfüggesztéséről állapodtak meg.

A 14 napra szóló végzés győzelmet jelent azon csoportok számára, amelyek szerint a hatóságok túlreagálták a Washington állam legnagyobb városában George Floyd halála nyomán kezdődött tüntetéseket – írta az AP amerikai hírügynökség.
A Black Lives Matter (a fekete életek számítanak) mozgalom egy csoportja a héten indított keresetet a seattle-i rendőrséggel szemben, hogy véget vessen azoknak az erőszakos módszereknek, amelyeket az elmúlt hetek nagyobbrészt békés tüntetéseinek feloszlatására alkalmazott.
Seattle-ben, mint az Egyesült Államok számos más nagyvárosában az afroamerikaiakat máig sújtó rasszizmus és a rendőri brutalitás ellen kezdődtek részben erőszakos tüntetések Floyd május 25-én, rendőri intézkedés közben bekövetkezett halála nyomán.
A tüntetők a héten Seattle belvárosában barikádokat emeltek a rendőrség helyi épülete elé, s a városvezetés a további konfliktusok elkerülése érdekében elrendelte a rendfenntartók kivonását a körzetből. A tiltakozók ezt követően elfoglalták az érintett Capitol Hill negyed egy hat tömbre kiterjedő részét, lezárva azt a rendőrség által hátrahagyott kordonokkal, és így folytatták demonstrációjukat.
Jenny Durkan polgármester és Carmen Best rendőrfőnök azóta bocsánatot kért azoktól a békés tüntetőktől, akiket a válogatás nélküli rendőri fellépés vegyi fegyverek hatásának tett ki. A rendőrfőnök mindazonáltal emlékeztetett arra, hogy egyes tüntetők erőszakosan léptek fel a rendőrökkel szemben, petárdákkal és más eszközökkel dobálták őket, és nem engedelmeskedtek a tüntetés feloszlatására kiadott parancsnak.
A seattle-i bírói végzés előtt egy nappal a texasi Dallas vezetői is arról állapodtak meg, hogy 90 napra betiltják a könnygáz és más kevésbé veszélyes rendőrségi tömegoszlató fegyverek tüntetők elleni bevetését.
Sam Lindsay kerületi bíró csütörtökön jóváhagyta az erről született konszenzusos megállapodást, amelyben a rendőrség beleegyezett, hogy átmenetileg mellőzi a füstbombák, hanggránátok, paprikalövedékek és más vegyi anyagok használatát. Beleegyeztek emellett, hogy gumilövedékeket és babzsákokat sem lőnek ki a tüntetőkre.

A felfüggesztő határozat egyelőre szeptember 9-ig lesz érvényben.

A várost és a dallasi rendőrséget két tüntető, Tasia Williams és Vincent Doyle perelte be, miután a Black Lives Matter két különböző felvonulásán a rendőrök gumilövedékkel sebesítették meg őket.
Május 25-én Minneapolisban indokolatlan rendőri erőszak miatt megfulladt az afroamerikai George Floyd – az ellene intézkedő rendőr több mint 8 percig térdelt a nyakán, s az eset óta az egész Egyesült Államokban tüntetéssorozatok zajlanak a rendőri erőszak és rasszizmus ellen.

MTI

További híreink

Egymásra licitálnak az elemzők a Mi Hazánkkal kapcsolatban

Magyar Jelen

Több ezres tüntetés kezdődött a Covid-korlátozások ellen Kínában

Magyar Jelen

Megújítani mindent Krisztusban – Szász Péterrel beszélgettünk

Kemény János

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben