11.2 C
Budapest
2021. május 10., hétfő
Magyar Jelen
Kiemelt Vélemény

Divide et impera

40 évvel ezelőtt a Stanford Egyetemen, önkéntes diákok foglyok és őrök szerepét játszották el az alagsorban berendezett börtönben. A programot néhány nap után be kellett fejezni, mert a felsőbbrendű „őrök” veszélyeztették az alantas „rabok” testi-lelki épségét.

Bár ennek a kísérletnek nem sok köze van napjainkhoz, azért fel lehet fedezni némi párhuzamot. Adott ugyanis egy csoport, mely megkapja legalizált többletjogait, és adott egy másik csoport, melyet kizárhatnak mindebből.

Eddig ezzel nincs is gond! Hisz (elvileg) mindenki szabadon dönthet, melyik csoporthoz szeretne tartozni.

A probléma ott kezdődik, hogy a mainstream média hatására a közösségi kommunikáció a második csoport esetében nem csak a bizonyos szolgáltatásokból való kizárást preferálja, hanem ezen csoportba tartozó egyének démonizálását is elősegíti.

Különböző platformokon gyakran megfogalmazódik ugyanis, hogy csak az oltakozó lehet „felelős állampolgár”, vagy hogy a mutánsok az oltást elutasítók miatt jönnek létre, és a korona-halálesetekért is őket lehet okolni, de a legdurvább, hogy – akik az oltást nem hajlandók felvenni – mindannyian árva gyerekeket hagynak majd maguk után.

Míg az oltakozók, a szocialista idők pártkönyvére emlékeztető védettségi igazolvány lebegtetésével büszkén élnek többletjogaikkal (tisztelet a nem csekély számú kivételnek!), a nehézfejű oltás-elleneseknek alárendelt szerepet szánnak.

Van olyan Covid-prostituált „szakember”, aki mindenkire nézve kötelezővé tenné az oltást, de olyan is, aki az esetleges kórházi kezelést tenné fizetőssé a renitensek számára.

Ahogy a stanfordi börtönkísérlet is bizonyította: egy jogilag (is) támogatott környezetben, hatalmas indulatokkal képesek egymásnak esni a mesterségesen megosztott csoportok.

Ez a viszály-szítás pedig csak egy dologra jó: FIGYELEMELTERELÉS!

Azt pedig már az ókori rómaiak is tudták, ha ellenfeleik összetartása megbomlik, a saját tervük véghezvitele sokkal könnyebbé válik.

Az „Oszd meg és uralkodj !” elv szerint.

Bernáth Csilla

További híreink

Alig volt hatása a globális bezárkózásnak a klímaváltozásra

Irányi Dániel

Orbán: Éjféltől közterületeken is kötelező a maszk viselése

Irányi Dániel

Félnek a rendőrök a seattle-i városrészt elfoglaló baloldaliaktól

Dunai Tibor

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben