2.5 C
Budapest
2022. november 29., kedd
Magyar Jelen
HírekKülföld

Donald Trump az első amerikai elnök aki részt fog venni az abortuszellenes felvonuláson

Donald Trump amerikai elnök részt vesz a Menet az életért nevű, pénteki abortuszellenes meneten Washingtonban – jelentette be csütörtökre virradóra a Fehér Ház.  Az elnöki hivatal Twitter-fiókján közzétett közlemény szerint „Donald Trump elnök lesz a történelemben az első elnök, aki részt vesz a Meneten az életért rendezvényen”.

Trump a saját Twitter-oldalán is reagált. „Találkozunk pénteken” – írta. „Több százezer életbarát amerikai hallatta a hangját a hónapban. Mi vagyunk az a nemzedék, amelyik barátja az életnek. Köszönet a menetért” – fogalmazott az elnök és egyúttal részvételre is buzdított.

1973-ban vezették be az abortuszhoz való jogot az USA-ban

 

Az abortuszellenes megmozdulás szervezője, Jeanne Mancini közleményben köszönte meg az elnöki részvételt. „Mély megtiszteltetésnek érezzük, hogy fogadhatjuk Trump elnököt a 47-ik Menet az életért rendezvényünkön” – írta. A közleményben hangsúlyozta azt is, hogy eddigi intézkedéseivel a Trump-kormányzat az élet állandó védelmezőjeként lépett fel, utalva életbarát bírák jelölésére vagy az abortuszok állami finanszírozásának visszafogására.

A Menet az életért megmozdulást évente rendezik meg, január végén, emlékezve az Egyesült Államokban az alkotmánybíróság szerepét betöltő szövetségi legfelsőbb bíróság 1973. január 22-én hozott, úgynevezett Roe/Wade döntésére, amely kimondta az abortuszhoz való jogot az Egyesült Államok valamennyi tagállamára érvényesen.

Tavaly több amerikai tagállamban az abortusz szigorítását előíró törvényt szavaztak meg, néhány másikban viszont, ahol liberális többségű a helyi törvényhozás, éppen az eddigi szabályok lazításáról döntöttek.

Három éve Mike Pence alelnök vett részt a meneten, 2018-ban pedig Donald Trump videoüzenetben köszöntötte a résztvevőket.

Forrás: MTI

További híreink

Szikora Róbert: Ha évente csak egy anya döntését változtatja meg a szívhang meghallgatása, már megérte

Horváth Tamás

“Aki a valósággal háborúzik, az eleve vesztésre áll” – interjú Vukics Ferenccel

Magyar Jelen

Eltűnt babák nyomában – az abortusz a vezető halálok

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben