20.8 C
Budapest
2022. augusztus 12., péntek
Magyar Jelen
Kiemelt

Döntött a Kúria: jár a 100 millió a gyöngyöspatai romáknak, a Mi Hazánk szerint elfogadhatatlan

Régóta lázban tartja az országot, vajon vagyoni vagy más, természetbeli kárpótlást kapnak-e azok a gyöngyöspatai romák, akik állításuk szerint a szegregáció folytán nem jutottak megfelelő oktatáshoz.

Bár a felmérések mind azt mutatták, az ország lakosságának döntő többsége ellenzi, hogy 100 millió forint értékben kapjanak pénzt,

a mai napon a Kúria mégis úgy döntött, csak ebben a formában kaphatják meg a kártérítést.

– A korábban nagy sajtónyilvánosságot kapott ún. „Gyöngyöspatai szegregációs per” felülvizsgálati eljárásában a Kúria 2020. május 12-én – a koronavírus járvánnyal kapcsolatos vonatkozó rendelkezés alapján tárgyaláson kívül eljárva – ítéletet hozott. A legfőbb bírói fórum eljáró tanácsa a felülvizsgálattal támadott részében hatályában fenntartotta a Debreceni Ítélőtábla azon jogerős ítéletét, amely cigány etnikai kisebbséghez tartozó tanulók jogellenes elkülönítésében és részükre alacsonyabb szintű oktatás nyújtásában megnyilvánuló személyiségi jogsértés miatt 60 felperes részére, mintegy 100.000.000 forint összegű nem vagyoni kártérítés megfizetésére kötelezte az alpereseket (a helyi önkormányzatot, az érintett általános iskolát és az illetékes tankerületi központot) – írják sajtóközleményükben.

Mint ismeretes, az alperesek a felülvizsgálati kérelmükben azt kérték, hogy pénzfizetés helyett természetben, az általuk felajánlott pótlólagos képzés, oktatás formájában teljesíthessék kártérítési kötelezettségüket, ha pedig erre nem lenne lehetőség a helyi önkormányzat a nem vagyoni kártérítés összegének mérséklését is kérte.

Ám a Kúria ezt a kérelmet nem találta alaposnak.

Sőt, azt sem találták megalapozottnak, hogy legalább mérsékeljék a megállapított 100 millió forintot, mint írják:

A Kúria a nem vagyoni kártérítés összegének csökkentésére sem látott alapot, mert azt a másodfokú bíróság helyes mérlegeléssel a per összes körülményének értékelése, valamint a bírói gyakorlatban kialakult szempontok figyelembevétele alapján kellően megindokoltan állapította meg.

A Mi Hazánk Mozgalom szerint viszont magyaroknak járna kártérítés, erről tájékoztatta szerkesztőségünket a párt.

– A Mi Hazánk szerint felháborító a Kúria ítélete, amelynek nyomán pénzbeli kártérítéshez jutnak a gyöngyöspatai cigány családok, egyúttal a kormánypártok felelőssége is világos, hiszen tíz év alatt sem tették törvényileg lehetővé az igazságos szegregációt: ezt egyedüli pártként a Mi Hazánk szorgalmazza. Valójában azok a magyar családok az áldozatok, akik arra kényszerültek, hogy más település iskolájába vigyék gyerekeiket, hogy biztonságban tudhassák őket. Egy normális országban nekik járna kártérítés – írja Dúró Dóra, a párt elnökhelyettese.

– A Mi Hazánk szerint ki kell mondani, hogy a tisztességes, normákat betartó gyermekek jogainak érvényesítése az első, és nem nekik kell szedniük a sátorfájukat, hanem azoknak, akik képtelenek a közösségbe beilleszkedni.

Egyedüli pártként szorgalmazza ezért a Mi Hazánk az igazságos szegregáció törvénybe iktatását, így nem lenne lehetőség kártérítési perekre sem

– zárják közleményüket.

További híreink

A ravasz, az agy és a konzervatív morál két füstölgő puskacsöve – Avagy mi a közös Budaházyban, Fásy Ádámban és Győzikében? – Szakács Árpád írása

Faragó Dániel

Két év alatt a második ózdi gyárra kerül lakat. A Mi Hazánk a stratégiai partnerségi megállapodások szigorítását várja

Varga Lilla

A Mi Hazánk szerint sérti 1956 emlékét a tervezett Göncz-szobor

Kemény János

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben