19.4 C
Budapest
2022. július 7., csütörtök
Magyar Jelen
Kiemelt Környezetvédelem

Drámaian zsugorodnak az alpesi gleccserek

Az Erlangen-Nürnbergi Egyetem tudósai megállapították, hogy az alpesi gleccserek az ezredfordulótól 2014-ig jégmennyiségük 17 százalékát veszítették el, több mint 22 köbkilométert. Mint írták, Svájcban különösen súlyos a helyzet.

Ez az első tanulmány, amely a lánchegység egészét vizsgálja – írja a piacesprofit.hu. A tudósok radarműholdak adatait használták, hogy a hegyfelszín háromdimenziós modelljét megalkossák, majd ezt összevetették a műholdfelvételekkel. Így mérték meg a gleccserek kiterjedését és magasságát.

A legnagyobb mértékű jégolvadást a svájci Alpokban állapították meg.

„Itt a legkiterjedtebbek a jégfolyamok, ugyanakkor itt a legmagasabb az olvadási arány. Wallis kantonban a Nagy Aletsch, az Alpok legnagyobb gleccsere évente öt métert olvad a lejjebb fekvő részeken” – magyarázta Christian Sommer, az egyetem földrajzi intézetének kutatója, aki azt is elmondta, hogy a Középső-Alpok legmagasabb részein még nincs jégolvadás.

Egész más a helyzet a peremhegységekben, ahol már a magasabban fekvő helyeken is megfigyelték a tudósok az olvadást. Ez arra utal, hogy a peremhegyvidékek lesznek az első régiók, amelyek a jövőben jégmentessé válnak – mondta a kutató.

Az adatok lehetővé tették a majdnem négyezer alpesi gleccser többsége változásainak kiértékelését, valamint előrejelzést tudtak készíteni a nyári hónapok olvadékvizéről is, amely sok ország vízellátásában és energiagazdálkodásában játszik szerepet.

Ennek az Alpok térségén kívül hatása lesz a hegységben eredő nagy európai folyamrendszerek vízháztartására is – figyelmeztetett Sommer.

(piacesprofit.hu, Elő Bolygónk, Fotó: Shutterstock)

További híreink

34 sérült: a sofőr, a vizsgabiztos és a busz tulajdonosa is gyanúsított

Kiss Albert

Tüntetés a kötelező oltások ellen- Szegeden szólal fel Toroczkai László (videó)

Faragó Dániel

Tordai Bence feljelenti Dúró Dórát

Kemény János

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen