7.5 C
Budapest
2021. október 23., szombat
Magyar Jelen
Kiemelt

Éberling Balázs: “a vidéknek is élet-halál harc lesz 2022”

A Mi Hazánk egyedüli ellenzéki pártként állít mind a 106 körzetben jelöltet a 2022-es országgyűlési választáson. A nemzeti párt jelöltjeinek bemutatását Éberling Balázzsal folytatjuk, aki nem mellékesen a Baranya megyében található Homorúd polgármestere.

Magyar Jelen – Hogy kerül Ön a politikába, miért vállalja, hogy a Mi Hazánk színeiben méreti meg magát 2022-ben?

Éberling Balázs –  Azt mindig éreztem, hogy magyarnak lenni valamilyen különleges rangot, felelősséget jelent, de arra még pár évvel ezelőtt sem gondoltam volna, hogy nekem személyesen lesz küldetésem az országos politikában, ennek ellenére késznek érzem magam a feladatra és büszkévé tesz, hogy az elmúlt évek csalódásai után újra van országos lefedettségű politikai érdekképviselete a mi táborunknak.

Magyar Jelen –  Ön több helyen is megemlítette már jobbikos kötődését. Hogyan lehet a csalódottságot építő, teremtő energiává formálni?

Éberling Balázs – Igen, jónéhány barátommal együtt 2006 körül kezdtünk felfigyelni az akkor ígéretesen induló Jobbikra. Sajnos hamar csalódnunk kellett, de a hazafias, bajtársias közösségünket a párton kívül is őrizük, ápoltuk.

Magyar Jelen – Ha már megemlítette a bajtársiasságot! Volt katonaként mi a véleménye a jelenlegi honvédelem minőségéről és a határvédelemről?

Éberling Balázs – Homorúd nem esik messze a déli határtól, sajnos a mi településünkön is rendszeresek az illegális határátlépők által okozott káresetek, de a falubeliekkel összefogva igyekszük saját magunk óvni környezetünket. A határvédelmet nehéz értékelni, hiszen tudjuk, hogy a kormány megszüntette és felszámolta a határőrséget, szerintem ezt a lehető leggyorsabban vissza kellene vezetni. Minden elismerésem a magyar katonáké, de a jelenlegi életpálya modell még mindig nem alkalmas arra, hogy fiatalok tömegeinek jelentsen vonzó alternatívát az egyenruhás szolgálat.

A Mi Hazánk azt javasolja, hogy néhány hetes sorkatonai alapkiképzésen minden fiatal megismerkedhessen a honvédelem értékeivel, módszereivel.

Első lépésként ezt fontosnak és elfogadhatónak tartom.

Magyar Jelen – Hogyan lett Önből polgármester? Hol tart most Homorúd?

Éberling Balázs – Húha! Ez elég hosszú történet, jócskán vissza kell kanyarodnunk. Én egy mezőgadasági és közgazdasági szakközépbe jártam, innen mentem sorkatonai szolgálatra, ahonnan 2000-ben szereltem le. Ezt követően lakóhelyemen, Homorúdon kezdtem dolgozni egy helyi vasipari Kft-nél, a műszaki szakmám alapján, szerszámkészítő munkakörben. Egy év elteltével egy jó barátom által adódott lehetőség, hogy betöltsek egy magasabb kereseti lehetőséggel járó, több szakmai kihívással teli állást Százhalombattán, a Dunamenti Erőműben és a Mol Zrt. Dunai finomítójában. Itt szintén egy évet töltöttem, majd 2002-ben kerültem Németországba, ahol különböző ipari létesítmények kivitelezésével és szervizelésével foglalkoztam.

A 2004-es évben már Ausztriában álltam munkába, feladatom a Németországihoz hasonlóan olaj, vegy, gyógyszer és élelmiszeripari üzemek építése és szervizelése volt.

2007-ig bejártam Ausztria területének nagy részét, majd egy munkám folytán az egyik általunk épített üzem átadásakor arra kért az ottani művezető, hogy maradjak náluk és erősítsem a csapatukat. Az ajánlatát elfogadtam és 2014. augusztusáig, hazaköltözésemig az Ausztriai Lenzing AG Technik részlegének munkatársaként dolgoztam.

Magyar Jelen – Mindene megvolt külföldön, miért jött haza?

Éberling Balázs – Nagyon szerettem a külföldi éveket, mert a rengeteg szakmai tapasztalat mellett erős német nyelvtudást is szereztem, ráadásul testközelből láttam, hogy nemzetközi környezetben hogyan működik a munka világa. 2007-ben megnősültem és

az nem volt opció, hogy a gyerekeim ne Magyarországon töltsék a legszebb éveiket.

Feleségem is Mohács-szigeti származású, szakmáját tekintve okleveles településmérnök, a Baranya Megyei Kormányhivatal, Mohácsi Járási Hivatal Építéshatóságának munkatársa, építésfelügyeleti szakügyintéző beosztásban. Mivel szerettünk volna belátható időn belül gyermeket vállalni, ezért tudatosan elkezdtem készülni az ingázó munkám befejezésére és a hazaköltözésre.

Magyar Jelen – Itthon pedig Homorúd polgármesteti hivatala már várta Önt?

Éberling Balázs – Nem, nem! Azért ez nem volt ilyen egyszerű. A fiam megszületése után, a Baranya-Víz Zrt. körzetkezelőként helyezkedtem el, ahol 2021. január 31. napjáig dolgoztam. 2019. évben lakossági megkeresés alapján indultam a helyhatósági választásokon, mint polgármesterjelölt.

A választást elsöprő többséggel megnyertem, azóta töltöm be Homorúd község polgármesteri tisztségét, 2021. február 1. napjától főállású polgármesterként.

Magyar Jelen – Hogy áll azóta a település? Milyen nehézségekkel szembesül vezetőként?

Éberling Balázs – Homorúd előző vezetése az érdemi problémákkal nem foglalkozott, ezért amikor elindultam a választáson arra kértem a helyieket, hogy a bizalmat ne csak nekem, hanem a települést segíteni kívánóknak is adják meg, így támogatva a gyorsabb felzárkózást. Azt hiszem, ma már az egész testület nevében mondhatom, hogy a munka eredményesen és egymást, a homorúdiakat segítve folyik. A fő nehézséget a fiatalok elvándorlása, a kevés munkahely jelenti, de hangsúlyozom, hogy azok a homorúdiak, akik becsületes munkával szeretnének előre jutni, községünk vezetésében mindig szövetségesre találnak.

Magyar Jelen – Homorúd Baranya megyében található, de Ön mégis Bács-Kiskun megye 6-os számú választókerületében fog indulin. Miért alakult ez így?

Éberling Balázs – Említettem, hogy a jobbikos időkben Baján alault ki az a hazafias gondolkodású kör, ahova én is tartoztam. Kapcsolataim, barátaim, tevékenységeim ezer szállal kötnek Bács-Kiskun megye egykori székhelyéhez. Az általam vezetett Homorúd csak pár kilométerre van Bajától. Homorúd sokkal inkább tartozik ide, mint Baranya megyéhez, de ezt szeretném bővebben is kifejteni.

Azt érdemes figyelembe venni, hogy Homorúd -bár a megye mesterséges határán túl esik- a Duna és a Tisza között helyezkedik el, Baranya megye pedig minden értelemben a Dunántúl része. A sürgősségi orvosellátás is könyebben elérhető Bács-Kiskun megyéből, a közutakat a Bács megyei megbízottak kezelik, a gyerekek iskolába, óvodába is “átjárnak”, de hasonló a helyzet a munkahelyek tekintetében is. A mohácsi híd megépítését 30 éve csak ígérik a helyieknek. Talán most történt valami ebben az ügyben, de én már nem merem elkiabálni. A hulladék elszállítása is Bács-Kiskun megyéből érhető el, de logikusan az áramellátás sem a Dunán át érkezik.

Magyar Jelen – Milyen változások szükségesek Bács megye déli részén? Mely területeken a legsürgősebb a beavatkozás?

Éberling Balázs – A baloldali kormány jellemzően a külföldi érdekek szolgálatába állt, ez sajnos a mi vidékünkön is éreztette a hatását. A helyi vállakozások működésképtelenné váltak, a feldolgozóipar megszűnt. Az itt megtermelt búza Boszniába megy, mert helyben nem vagyunk képesek feldolgozni, a felszámolt infrastruktúra miatt. 2010 után annyiban változott a helyzet, hogy voltak akik bekerült egy szűk, kiváltságos körbe. Ma az ő kezükben van a térség gazdasági élete. Ezen közösen kell változtatnunk! Gondoljon bele mennyi kiaknázatlan lehetőség van! A Duna készen kínálja nekünk az élményturizmus fellendítését. Ehhez olyan beruházások kellenek, amelyek úgy szolgálják ki a látogatók igényeit, hogy közben a helyiek életkörülményei is jobbak lesznek.

Magyar Jelen – A település vezetése és a családja mellett mennyi ideje marad az országos politikával foglalkozni? Durva kampány közeleg. Nem féltik Önt?

Éberling Balázs – A feleségem és a gyerekeim is mindenben támogatnak, enélkül a hátország nélkül nem is vállaltam volna ezt a feladatot. Persze én magam is törekszem arra, hogy több időt tudjunk együtt tölteni. Mindannyian természetjárók és környezetvédők vagyunk. A gyerekeket már egészen kicsi koruk óta ebben a szellemben neveljük.

Szabadidőm többi részét szívesen töltöm vadászattal. A vadászat számomra nem kizárólag sport, vagy kikapcsolódás, hanem életforma. Alkalmat ad az önfegyelem gyakorlására, segít megismerni önmagamat, kikapcsol és feltölt energiával. Lehetőséget biztosít, hogy nyugodt körülmények között rendszerezni tudjam gondolataimat, ötleteimet. Fontos kiemelni, hogy a vadászat soha sem lehet öncélú szórakozás. Hivatástudattal gyakorolva ez a mesterség évezredek óta a természet része. 

 

Magyar Jelen – Mit üzen egy 600 lelkes település polgármestere az elmúlt 30 év politikai elitjének?

Éberling Balázs – Jó kérdés! Először is :

én úgy szeretek borotválkozni, hogy bele is tudok nézni a tükörbe.

Politikai beállítottságomat tekintve mindig is a nemzeti jobboldal szimpatizánsa voltam, mivel családom sváb származású, a kommunizmus idején emiatt számos hátrány és inzultus érte. Nagyapámat az oroszok kényszermunka táborba hurcolták. Antikommunista múltat hozok magammal. Az egyik legnagyobb mulasztásnak,

árulásnak tartom, hogy a ‘demokratikusan’ megválasztott magyar parlamentekben az ügynöklisták nyilvánosságra hozása soha nem tudott többséget szerezni,

pedig közel 20 alkalommal került a kérdés a “honatyák” asztalára.

Magyar Jelen – Akkor ezt vehetjük úgy, hogy Ön ezért fog lobbizni a “tisztelt házban”?

Éberling Balázs – Természetesen igen, ezt erkölcsi kötelességemnek tekintem, de azzal is tisztában vagyok, hogy az ellenérdekeltek tábora is jelentős. Nem véletlen az, hogy eddig semmilyen elszámoltatás nem történt a 2010 előtti felelősök esetében sem!

Az erkölcsi vállalás mellett az is fontos, hogy kézzel fogható eredmények legyenek. Jól látható, hogy a magyar állam tendenciózusan kivonult a közbiztonság és a közrend fenntartásából. Ebből nem az következik, hogy erre már nincs is szükség, hanem éppen az, hogy a saját kezünkbe kell venni a feladatot.

Az önvédelmi céllal és ellenőrzött körülmények mellett történő fegyvertartást én alapvető emberi jognak gondolom.

Ezzel párhuzamosan pedig végre meg kellene szüntetni azt a gyakorlatot, hogy a bűnözők luxusbörtönökben, az adófizetők pénzén tengessék napjaikat. Az önfenntartó börtönökben történő büntetés letöltését nem csak a köztörvényes, de a gazdasági bűncselekményeket elkövetők számára is be kell vezetni! 

Magyar Jelen – Mire számít 2022-ben?

Éberling Balázs – Én nem szeretek számolgatni, nekem csak “A” tervem van. Azt látom, hogy a vidéket a szavakban nemzeti kormány is ugyanúgy hagyta cserben, mint az előző, nemzetközi banda. Az emberek csalódottak, kiábrándultak és elkeseredettek, de ha most meg tudjuk mutatni nekik, hogy létezik harmadik, tisztességes út, akkor közösen vissza fogjuk tudni fordítani a folyamatokat.

2022 a vidéknek is sorsdöntő év lesz!

Külföldön azt tanultam, hogy a helyes hozáállással, a kellő munkamorállal és az embertársak iránti tisztelettel mindent ki lehet javítani,

minden félrecsúszott elemet a helyére lehet állítani.

További híreink

Megvalósult Hamilton álma: Angliában térdeltek a pilóták

Irányi Dániel

Csecsenföldön temették el a francia tanárt lefejező gyilkost

Varga Lilla

Egy nap alatt több mint hétszázzal emelkedett a brit halálos áldozatok száma

Dunai Tibor

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen