7 C
Budapest
2022. december 6., kedd
Magyar Jelen
BelföldGazdaságHírekKörnyezetvédelem

Édes élet helyett keserűséget hozott Magyarország legnagyobb élelmiszeripari beruházása

Magyarország legnagyobb élelmiszeripari beruházásaként hivatkozott saját gyárára a Nestlé még mielőtt a globális multi Vas megyei üzeme elkezdte volna tevékenységét Bükön. 

A cég összes magyarországi beruházása közel 185 milliárd forint, ezek között természetesen nem maradtak el a kormányzati támogatások sem legyen szó kapacitásbővítésről, vagy szakképzési hozzájárulásról.

A Nestlé honlapján se szeri, se száma a társadalmi felelősség vállalást, az élhető bolygót, a kakaóföldeken dolgozó afrikai gyerekek oktatásának fontosságát hirdető anyagoknak, különféle dokumentumoknak.

Ezek közül a legérdekesebb a “Fenntarthatósági és Közös Értékteremtés Összefoglaló” névre hallgató dokumentum, amit a cég minden évben közszemlére ad.

A Nestlé még a koronavírus alatt is fejlődött

“Büszkék vagyunk rá, hogy újabb óriásberuházást indítottunk büki állateledelgyárunkban, melynek köszönhetően a jövőben 120 új munkahelyet hozunk létre és 50 000 tonnával toldjuk meg az éves termelési kapacitásunkat. Átruháztuk a magyar háztartások egyik kedvencének számító Szerencsi kakaópor védjegyének tulajdonjogát Szerencs városára, országosra terjesztettük ki hét évvel ezelőtti reprezentatív kutatásunkat, melyben egyedülálló módon a 4 és 10 éves korú gyerekek táplálkozási szokásait vizsgáltuk, fenntarthatósági törekvéseinkkel pedig még magasabb fokozatba kapcsoltunk: a körforgásos gazdaság jegyében új csomagolásfejlesztéseket mutattunk be, és bejelentettük, hogy a beszállítóinkkal együttműködve megújuló élelmiszer-termelési és -ellátási rendszert teremtünk meg. Mindezt úgy, hogy közben a nagyvilágban és Magyarországon is a koronavírus-járvány második évét éltük, amely továbbra is meghatározta mindennapjainkat, így vásárlási szokásainkat is” – írja az ügyvezető magabiztosan a dokumentum bevezetőjében külön kitérve a büki üzemre.

“Tisztában vagyunk vele, hogy a világ legnagyobb élelmiszeripari vállalataként hatalmas felelősségünk van a természeti erőforrások megőrzésében és egy egészségesebb jövő megteremtésében.

Ezért a korábbi évek eredményeire alapozva 2022-ben is arra fogunk törekedni, hogy termék és csomagolásfejlesztéseinkkel, fenntarthatósági stratégiánkkal, valamint társadalmi szerepvállalásunkkal hozzájáruljunk a magyar lakosság életminőségének javításához”

– folytatta gondolatait Noszek Péter, a Nestlé Hungária Kft. ügyvezető igazgatója.

Alternatív valóság?

A magyar lakosság életminőségének javítása a helyiek szerint azonban hagy némi kívánni valót maga után. A bükiek jelentős része a beszámolók alapján már azzal is megelégedne, ha a gyár odaköltözése előtti életminőséget visszakapnák, a javulás egyelőre még nem realitás.

A Bükön élők jónéhány problémát megfogalmaztak, amelyek vagy teljes egészében a gyár odatelepülése után jelentkeztek, vagy már előtte is jelen voltak, de felerősödtek a bővítés óta. Ezek között a leggyakoribbak a rétegvíz kiszipolyozásáról, szagszennyezésről, zajszennyezésről, fényszennyezésről szóló panaszok, de

a külföldi munkások miatt a közbiztonság kérdése is aktuálissá vált az alig 4000 fős településen.

A gyár jelenlétének terhességét jól jelzi, hogy a kis községben már környezetvédelmi akciócsoport is megalakult, akik Facebook oldalukon, civilekként igyekeznek felhívni Bük figyelmét a tarthatatlan állapotokra. A szervezet számtalan bejegyzést közzétett az nap mint nap érzékelhető anomáliákról, emellett a település vezetőihez is többször fordultak, célt eddig nem értek.

“Zajszennyezés? Nyáron nem lehet aludni… Vagy a szag áramlik be, vagy a gyár zaja vagy az este bicikliző muszlimok zenéje. Össze kell fognunk, mert ez így nem mehet tovább” – írják egy korábbi bejegyzésben, mellékelve az éppen aktuális zajszennyezési adatokat.

“Tehát a büki gyár 7 átlagos család éves vízfogyasztás mennyiséget szivattyúzta ki egyetlen nap alatt 2015-ben… minden nap….. Vajon mennyit kellett fizetniük ezért a lehetőségért” – teszik fel a költői kérdést egy másik posztban.

A lakók látják a fényt, de nem az alagút végén

A lakosok elmondása szerint bűz árad a kutyaeledelt gyártó telep felől, ami este a légköri nyomás miatt megreked és nem lehet kinyitni az ablakokat. A Nestlé által fontosnak tartott “életminőség javulásának” további komoly gátja, hogy a fényszennyezés miatt a Móricz Zsigmond utca lakói az elhúzott sötétítők ellenére látják a fényt, ez a nyugodt pihenésüket korlátozza.

A cég érdemben nem kommunikál, az önkormányzat falaz

Beszámolódból kiderül, hogy korábban sok nyugat-európai turista azért választotta Büköt, mert kicsit kimozdulhattak a multikulturális világból, a falu híres volt a fürdőjéről, csendes és békés település képét festve Európa szívében.

Mindez alig egy évtized alatt megváltozott és ezeket az értékeket albán pékség, arab kebabos váltotta fel. A bűnözés már egyre nagyobb veszélyt jelent, hiszen volt példa arra, hogy egy borsodi származású cigány videón bejelentkezett a haveroknak, hogy milyen motorokat, kerti gépeket, kerékpárokat lehet elvinni. Ezt egy helyi lakos meggátolta akkor, de előfordult, hogy vendégmunkások zaklattak és követtek kislányokat, ám szerencsére eddig nem történt baj. Az ügyben a budapesti Nestlé központot kellett a lakosoknak felhívniuk, hogy ezek a vegzálások ne ismétlődhessenek meg, de a helyi gyár vezetése próbálta eltussolni az ügyet.

A Környezetvédelmi Akciócsoport Bük nevű társaság még májusban, válaszokat kért a büki Nestlé vezetésétől, hogy a fennálló helyzetet kétoldalú kommunikációval csillapítsák, ám a gyár vezetése azóta sem méltatta válaszra őket. Alább néhány a megválaszolatlan kérdések közül.

-Mekkora mennyiségű (m3) felszín alatti vizet használt a gyár (jelenlegi és új gyáregységek) a 2010-2021 években évente?

-Miért nem sikerült megoldani a bűzproblémát, ami beteríti Büköt, élhetetlenné teszi a lakótelepet és elriasztja a fürdő vendégeit?

-Teljesen nyilvánvaló, hogy a biofilter nem működik. Mit kívánnak tenni a szagszennyezés ellen rövid, közép és hosszútávon? Milyen technológiát alkalmaznak az új gyáregységeknél a szagprobléma leküzdésére?

-Miért vesznek fel fekete Afrikából élelmiszeripari mérnököt?

-Tervezi-e a Nestlé, hogy büki rászoruló családokat támogat a megnövekedett rezsiárak miatt?

A civilszervezet tiltakozást tartott

A lakossági megkeresések élére a már említett szervezet állt, akik tiltakozást tartottak a lehetetlen állapotok ellen, bejegyzéseikből az derül ki, hogy megfelelő konszenzus esetén alapvetően nem lenne problémájuk a gyár jelenlétével.

A demonstrációra meghívták Dócs Dávidot, a Mi Hazánk országgyűlési képviselőjét, aki a Ház jegyzőjeként több javaslatot, lehetőséget megfogalmazott a bükieknek.

“Megtört a jég! Azok az emberek, akik kijöttek megtapasztalhatták, hogy egy jó ügy melletti kiállást személyes sikerként is meg lehet élni, a közösségünket erősíti és pozitivitást, bátorságot ad. Giczy József és Dócs Dávid támogatását külön köszönjük és büszkék vagyunk arra, hogy a parlamentben olyan fiatal emberek ülnek, akik a multik gőzhengere és uralma ellen felszólalnak, a tabu témákat előveszik a közösség és a magyarság érdekében” – foglalta össze a szervezet a demonstráció tanulságait.

Amennyiben Bük önkormányzata reagál a demonstrációra, vagy a Nestlé megválaszolja a szervezet által feltett kérdéseket, portálunk közölni fogja azokat.

Twitter– és Telegram-csatornáinkra feliratkozva egyetlen hírről sem maradsz le!

(Magyar Jelen – Palóc Hírnök)

 

 

További híreink

AFD: ne fizessünk migránstámogató szervezeteknek!

Kemény János

Az ukrajnai háborúból való kimaradást kezdeményezte a V4-ek védelmi bizottsági ülésén Novák Előd

Irányi Dániel

34 éves elnököt választott ifjúsági tagozatának élére a Fidesz

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben