13.3 C
Budapest
2022. október 3., hétfő
Magyar Jelen
HírekKülföld

Egy bátor lengyel férfi segített kétméteres narválagyarral leteríteni a londoni terroristát (Videó)

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök köszönetet mondott szombat este annak a lengyel férfinak, aki előző nap Londonban narválagyarral nekirontott a késes támadást elkövető terroristának, hozzájárulva ezzel a merénylő semlegesítéséhez.

A London hídon pénteken két embert megölő és hármat megsebesítő 28 éves Usman Khant a rendőrök agyonlőtték. Korábban járókelők halált megvető bátorsággal a földre teperték a merénylőt, egyikük poroltóval, a másik – akit a brit média Lukasz keresztnevű lengyel szakácsként emleget – pedig egy csaknem kétméteres narválagyarral rontott neki a robbanómellény-utánzatot viselő merénylőnek.


A lengyel férfi teljes nevét a média – feltehetőleg biztonsági okokból – nem közölte, tette azonban széles körű visszhangot váltott ki a lengyel sajtóban és az internetfelhasználók között. Idézik az egyik szemtanút is, aki szerint a merénylő megvágta Lukasz kezét, komoly sérülést viszont nem okozott neki.

A tettet Mateusz Morawiecki kormányfő is felidézte Twitter-bejegyzésében, és megírta: “Lukasz úr, az Ön magatartása különleges köszönetet és tiszteletet érdemel! Lengyelország büszke Önre”.

Az egyik lengyel kormánykoalíciós kispárt szóvivője, Jan Kanthak bejelentette: az igazságügyi miniszter, Zbigniew Ziobro a hős férfi számára állami kitüntetés adományozását kezdeményezi a lengyel államfőnél.

Andrzej Duda elnök kabinetfőnök-helyettese, Pawel Mucha miniszter vasárnap a Polsat News kereskedelmi hírtelevízióban “büszkeséget keltő hőstettnek” nevezte a lengyel férfi cselekedetét. Kiemelte: határozott reakcióról volt szó, a férfi hozzájárult más emberéletek megmentéséhez, miközben nem lehetett biztos, hogy ő maga túléli az akciót.

Amennyiben az államfőhöz benyújtják a férfi kitüntetésére vonatkozó indítványt, Andrzej Duda minden bizonnyal fontolóra veszi – reagált Kanthak bejelentésére a lengyel államfői hivatal minisztere.

(MTI)

 

 

További híreink

Pénzbírságot kapott a guminőket “alkalmazó” FC Szöul

Dunai Tibor

“Vissza akarjuk kapni a régi életünket”- Lengyelországban is útjára indult a szabadságkonvoj

Faragó Dániel

A szakemberek fele még mindig külföldre menne egy felmérés szerint

Kemény János

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben