19.7 C
Budapest
2022. október 1., szombat
Magyar Jelen
Gazdaság

Egy év alatt 8,1 százalékkal emelkedtek a termelői árak

Februárban az ipar belföldi értékesítési árai 5,2 százalékkal, az exportértékesítési árak 9,5 százalékkal nőttek; a termelői árak összességében 8,1 százalékkal meghaladták az egy évvel korábbiakat. Az áremelkedés ütemét elsősorban a forint euróval szembeni gyengülése befolyásolta – jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal.

Tavaly februárhoz képest a forint árfolyama az euróval szemben 6,2 százalékkal (21,13 forinttal) gyengült, a dollárral szemben azonban 3,2 százalékkal (10,0 forinttal) erősödött.

Az előző hónaphoz képest a belföldi értékesítés árai 1,6, az exportértékesítés árai 1,0 százalékkal emelkedtek, így a termelői árak összességében 1,2 százalékkal nőttek.

A belföldi értékesítési árak a feldolgozóiparban 5,1, az energiaiparban (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 4,7 százalékkal voltak magasabbak a tavaly februáriaknál.

A beruházási javakat gyártó ágazatokban 4,4százalékos volt a termelői árak éves emelkedése, a fogyasztási cikkek 2,2 százalékkal drágultak, de ezen belül a tartós fogyasztási cikkek termelői ára 6,1 százalékkal emelkedett.

A feldolgozó iparon belül az élelmiszeriparban 2,2 százalékos volt a termelői árak éves emelkedése a járműgyártásban 6,3 százalékos.

Az ipari exportértékesítési árak a feldolgozóiparban 7,9 százalékkal emelkedtek. Az alig 4,5 százalékos súlyú energiaiparban 42 százalékos volt az exportárak emelkedése a forint gyengülése, valamint a nyersanyagok árának egy évvel korábbi visszaesése következtében – tette hozzá a KSH.

Az élelmiszeripar és a járműipar forintban mért exportárai egyformán 6,9 százalékkal haladták meg a tavaly februáriakat, a gépgyártásban és a villamos berendezések gyártásában is egyaránt 7,8 százalékos volt az exportárak emelkedése. A számítástechnikai termékek exportára 2,0 százalékkal nőtt.

MTI – Kiemelt kép forrása: magyarmezogazdasag.hu

További híreink

Százmilliárdokkal ugrott meg Magyarország adóssága

Irányi Dániel

Mészáros Lőrinc megint nyert egy milliárdos közbeszerzést

Kiss Albert

A magyarok 80 százaléka nem tudja utólag azonosítani kártyás vásárlását

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben