27.2 C
Budapest
2022. július 5., kedd
Magyar Jelen
Kiemelt Külföld

Egy japán bíróság a “szivárványcsaládok” mellé állt

Alkotmányellenesnek minősítette szerdán a szapporói kerületi bíróság azt, hogy Japánban a kormányzat nem ismeri el az azonos neműek házasságát – írja az MTI.

Az ottani homoszexuálisok ráadásul nem csak házasodnának, de igen komoly kártérítést is szeretnének. Három hokkaidói “azonosnemű pár” ugyanis egy-egy millió jen kártérítést követel az államtól, mivel szerintük

a kormány mulasztást követett el a jogalkotásban, nem téve lehetővé ezzel házasságkötésüket.

A felperesek ügyvédjei mindazonáltal kiemelték, hogy az ügy nem a kártérítésről szólt, hanem arról, hogy a bíróság ismerje el:

alkotmányellenes az állam álláspontja az azonos neműek házasságáról.

Megfigyelők szerint ugyanakkor kérdéses, hogy a jogalkotó a bírósági döntés hatására be fog-e vezetni reformokat.

Hírügynökségek kiemelik, hogy a távol-keleti szigetországban ez az első bírósági ítélet az azonos neműek házasságának törvényességéről és szimbolikus jelentősége van a helyi “meleg” (a kormánymédia szerint, valójában maximum homoszexuális – a szerk.) közösség számára. Jelenleg négy japán bíróság előtt folyik hasonló per.

Japán a világ legfejlettebb ipari államait tömörítő G7 csoport egyetlen tagja, amely nem ismeri el az azonos neműek házasságát, tekintettel arra, hogy

az ország alkotmánya a házasságot férfi és nő kölcsönös egyetértésén alapuló kapcsolataként határozza meg.

A jelenlegi szabályozás szerint az azonos nemű párkapcsolatban élők egymás után örökölhetnek, és szülői felügyeleti jogokat is gyakorolhatnak partnerük esetleges gyermekei fölött. Mindemellett ez az élettársi jogviszony nem biztosít számukra a házassághoz hasonló jogállást.

Az utóbbi években nagyjából egy tucat japán önkormányzat döntött úgy, hogy saját kezdeményezésre elismeri az azonos neműek élettársi kapcsolatát. Az ilyen partneri kapcsolatok bejegyzése jogilag nem bír ugyan kötelező erővel, de segít elejét venni a hátrányos megkülönböztetésnek olyan mindennapos dolgoknál, mint például a lakáskeresés.

Ázsiai viszonylatban a japán törvények liberálisnak számítanak. A homoszexuális nemi érintkezés 1880 óta nem törvénytelen az országban, bár a társadalmi nyomás miatt a helyi LGBT-közösséglobbinak még nincs akkora arca, mint hazánkban. De ne legyen senkinek kétsége, ha egyszer engednek ezeknek, csak még többet fognak követelni.

Fotó: Getty

További híreink

119%-os az átoltottság, de mégis emelkednek az esetszámok Gibraltárban

Faragó Dániel

Orosz Bernadett hamarabb áll bíróság elé, mint aki összeverte

Dunai Tibor

Magyarul is áldott húsvéti ünnepeket kívánt Klaus Johannis

Varga Lilla

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen