23.3 C
Budapest
2021. június 21., hétfő
Magyar Jelen
Hírek Külföld

Egy kiszivárgott dokumentum szerint Kína csalt a fertőzési statisztikákkal

Hupej tartomány egészségügyi hatóságai által, belső felhasználásra készült dokumentumok kerültek a CNN kezébe, amelyek arra engednek következtetni, Kína mindvégig félrevezette a világot a koronavírus terjedésével kapcsolatban. A kormánynak már decemberben tudnia kellett a tömeges megbetegedésekről.

A 117 oldalas dokumentumban részletesen leírják többek között, hogy a fertőzöttek és a halálesetek általában legkevesebb háromhetes csúszással kerültek rögzítésre, így manipulálva a járvány terjedésének térképét és a fertőzöttség mértékét. Ráadásul még az így rögzített számokat is igyekeztek lefelé kerekíteni.

Például február 10-én 5918 köré tehető a tényleges megbetegedések száma, míg a jelentésben alig szerepel 2478. Talán a lefölözés helytállóbb kifejezés lenne, mint a lefelé kerekítés.

A lap szerint viszont a dokumentumok nemcsak a csalást bizonyítják, hanem azt is, hogy a járvány kitörésekor a kínai hatóságok lassan, sokszor igencsak megkésve reagáltak.

A világ jelentős része a kezdetektől gyanakodott az ázsiai kommunista országra, hogy valószínűleg “nem túl hiteles” adatokat közöl, azonban bizonyítékot korábban senki sem tudott felmutatni. A CNN cikke lehet az első, ami igazat ad a kétkedőknek.

További híreink

Kínát érzékenyen érinti, ha valaki felhozza az ujgur elnyomást

Irányi Dániel

Bosch: 20 százalékkal csökkenhet az autógyártás még az idén

Kiss Albert

Drágább lesz a parkolás a fővárosban

Dunai Tibor

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben