19.7 C
Budapest
2022. október 1., szombat
Magyar Jelen
HírekKülföldTudomány

Egy norvég kutatásból kiderült, hogy a covid már a hivatalos bejelentés előtt is jelen volt Európában

Egy norvég tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a koronavírus már hetekkel azelőtt Európában volt, hogy hivatalosan felfedezték volna. 

A vírus Kínában, Vuhanban jelent meg először 2020 januárjában, majd az első európai esetet hetek múlva regisztrálták.

Egy új norvég tanulmány most azt állítja, hogy az új típusú koronavírus még ennél is korábban jelent meg Európában.

Az Akershus Egyetemi Kórház kutatói az új típusú koronavírust 2019. december 12-én kimutatták egy várandós nő vérmintájában. A tudósok szerint a kismama már akár 2019 novemberében is megfertőzhetett (vagy legkésőbb december elején), de rajta kívül még további három terhes nőnek volt olyan mintája, amely már az első franciaországi eset diagnosztizálása előtt is pozitivitást mutatott – számolt be a norvég tanulmány eredményeiről az Euronews. A szakértők összesen 1500 állapotos nő 2019 decemberében vett vérmintáját vizsgálták meg.

“Eredményeink megváltoztatják a koronavírus-járvány történetét Norvégiában és az egész világon is” – vélekedett Anne Eskild, a kórház professzora és főorvosa. Hozzátette, mivel az általuk vizsgált nők a világ minden tájáról érkeztek az intézménybe, arra következtetnek, hogy a koronavírus már a világjárvány bejelentése előtt is jelen lehetett szinte mindenhol.

Norvégiában a terhesgondozás része, hogy minden várandós nőtől vérmintát vesznek, hogy ellenőrizzék, a pácienseknél kimutatható-e bármilyen nemi úton terjedő fertőzés. Ezeket a mintákat aztán hosszabb távon, anonim módon tárolják, így lehetőség volt arra, hogy a 2019-es vérmintákon koronavírusteszteket végezzenek. “Valószínűleg kevés olyan ország van, ahol a kutatók lakossági szinten hozzáférhetnek a tárolt vérmintákhoz, ezért csak nagyon kevés ehhez hasonló retrospektív tanulmány készült” – jegyezte meg Eskild.

(hazipatika)

További híreink

Vasárnapi adatok: 4 új halott, 1565-re csökkent az aktív fertőzöttek száma

Kemény János

Jászberény nyakig eladósodik az ellenzéki vezetés első heteiben

Dunai Tibor

Szakít Anglia első melegpárja, amiért az egyik férfi beleszeretett a nevelt lányuk új pasijába

Avar Álmos

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben