6.4 C
Budapest
2022. december 6., kedd
Magyar Jelen
HírekKiemeltKülföld

Egy svéd kisvárosban kilenc óvodából hatban az elsődleges nyelv az arab

Ronneby korábban csak egy svéd kisváros volt a sok közül, ám a migrációnak köszönhetően a település képe drasztikusan megváltozott. Mivel a közel-keleti és afrikai bevándorlók előszeretettel tömörülnek kerületekbe, negyedekbe, így egész városrészeket képesek rövid időn belül teljesen átformálni. Történt ez esetünkben is, hiszen a kis svéd városban az óvodák többségében a kisebbség vált többséggé.

A településen 9 óvoda található, ebből 6-ban az arab anyanyelvű gyerekek száma 60 és 89 százalék közé tehető, vagyis egyértelműen többséget képviselnek a sokszor svédül alig, vagy egyáltalán nem beszélő, eltérő kultúrájú óvodások.

Monica Berggren, a Skogsgläntan óvoda vezetője elismerte, ez a helyzet kihívások elé állítja az ott dolgozókat.

„Ezek a gyerekek azokból a kerületekből kerülnek ki, ahol az újonnan érkezett bevándorlók telepedtek le”

– mondta Ingela Berg, az óvoda egyik dolgozója.

„Az óvónőknek nehézséget okoz megérteni a gyerekeket, és megértetni magukat a gyermekekkel” – magyarázza az egyik óvónő, Camilla Winderström. Arra a kérdésre, hogyan tudnak beszélgetni a gyerekekkel, mikor általában a szülők sem beszéltek svédül, Ms. Widerström azt válaszolta:

„Általában segítséget kérünk egy másik gyámtól, aki kicsit beszéli a nyelvünket. Bizonyos óvónők pedig próbálnak kulcsszavakat megtanítani a gyermekeknek, hogy legalább valamiféle kezdetleges kommunikációt tudjunk folytatni.”

Noha Ronneby óvónői még a svéd nyelvet próbálják tanítani az óvodásoknak, ha ez a tendencia fennmarad, talán jobban járnának, ha inkább ők kezdenének el arabul tanulni, mert a többséget lassan már nem a svédek adják az országban.

(voiceofeurope.com nyomán)

További híreink

Vakcinákról és menekültkérdésről is megállapodtak a G20-ak

Magyar Jelen

Kőkemény sajtócenzúráról dönthet a svéd parlament

Irányi Dániel

Az alvázban próbáltak migránsokat behozni Röszkénél (videó)

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben