2.4 C
Budapest
2022. december 2., péntek
Magyar Jelen
BelföldKiemelt

Egyedülálló éremkincsre bukkantak Újlengyelnél

Egy közel 7000 darab érméből álló leletegyüttesre bukkantak a Ferenczy Múzeumi Centrum munkatársai Újlengyelnél. A feltárt gyűjtemény a legnagyobb értékű késő középkori éremkincs Pest megyében.

 

Egyedülálló éremkincs gyűjteményre bukkantak régészek egy feltárásnál, még tavaly decemberben, amikor Újlengyel középkori lelőhelyén folytattak vizsgálatot. A 24.hu azt írta, a kétnapos mentőfeltárást Nagy Balázs, a múzeum numizmatája vezette a Közösségi Régészeti Egyesület önkénteseinek segítségével. A kutatást az alapozta meg, hogy 2019-ben már előkerült innen egy közel 150 darabból álló, 1455-ben záródó éremlelet.

A decemberi régészeti bejárás során fémkeresővel további érmék után kutattak, a most előkerült kincsleletet az eredeti helytől egy kicsit távolabb találták meg. A felszíni pénzek sűrűsödési irányát figyelembe véve a szakemberek egy 1-szer 1 méteres aknát nyitottak meg, ebből került elő az az edény, amelynek a hasát szántás közben a pénzekkel együtt kitépte az eke. A mélyszántás éppen kettétörte az érméket tartalmazó edényt, és egy adott irányban húzta el azokat, így követni lehetett a kupacokban heverő pénzeket.

Mivel a leletegyüttes legkésőbbi tagját 1520-ban verték, a szakértők szerint elrejtését az 1526. évi török pusztítással hozhatjuk összefüggésbe – pontosabban amikor a török had 1526-ban Ibrahim pasa vezetésével már Budáról visszafelé, Szeged irányába haladt.

A leletegyüttes közel 7000 darab ezüstpénzből és 4 aranyérméből állt. A legkorábbi veret egy Lucius Verus (161–169) ezüst denarius, a gyűjtemény emellett egy tucat aquileiai denárt, illetve javában I. Mátyás (1458–1490), II. Ulászló (1490–1516) és II. Lajos (1516-1526) korabeli denárokat és obulusokat tartalmazott. A felszedés során az edény has vonalában egy szövet alatt négy, I. Mátyás (1458–1490) korabeli aranyforint lapult. A mosás során a kutatók egy vatikáni denárt is felfedeztek, amelyet II. Pius (1458–1464) pápa pénzkibocsátásából származik, és ritkaságnak számít Magyarországon. A leletegyüttes korabeli összértéke 74 aranyforinttal lehetett azonos, ebből akkoriban 7 lovat, ma pedig egy luxusautót lehetne vásárolni. A kincset a korabeliek a településükön, valószínűleg egy támadás során rejthették el a Pestet Nagykőrössel összekötő út mentén.

Magyarországon a mohácsi csatát követő török pusztításhoz kapcsolódó, ilyen nagyságú kincsleletek igen ritkák. Pest megyében a késő középkorból ez a legnagyobb értékű éremkincs, ami eddig előkerült, így komoly kutatási eredménynek számít. A múzeum a lelőhely és a kincs felderítését tovább kívánja folytatni az elkövetkezendő időszakban.

 

(Fotó: Facebook/Martin Furman)

További híreink

A Mi Hazánk véget vetne a követeléskezelők és végrehajtók közös üzletének

Kemény János

Antifa társasjáték került kereskedelmi forgalomba Franciaországban

Magyar Jelen

A Légió Hungária erdélyi divíziójának közleménye, a december 1-re, Székelyföldre szervezett soviniszta szervezetek felvonulása kapcsán

Kemény János

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben