14.1 C
Budapest
2022. szeptember 25., vasárnap
Magyar Jelen
KiemeltKülföld

Egyetlen szó miatt rúgták ki a New York Times munkatársát

Rákérdezett a diáknál, hogy a “néger” szót használta-e egy videóban, rasszizmusért kirúgták a New York Times-tól 45 év után – írja a Mandiner.

Negyvenöt évig szolgálta a liberális propagandagépezetet New York Timest egy ideológiailag elkötelezett riporter, mikor elkövette első hibáját: 2019-ben kiejtette a száján a “néger” szót, amit a kultúrmarxisták évekkel ezelőtt száműztek az újbeszélből.

A New York Times menedzsmentje február 5-án mentette fel munkaviszonya alól a lap veterán munkatársát, a 45 éve ott dolgozó Donald McNeil Jr.-t, engedve 150 dolgozó követelésének.

“A rasszista nyelvezetet tartalomtól függetlenül nem toleráljuk”

– írta az eset kapcsán két lapvezető, a színesbőrű Dean Baquet és a zsidó származású Joe Kahn.

A lap információi szerint a 67 éves riporter 2019-ben amerikai középiskolásokat kísért egy perui útra, ahol egy diák azt kérdezte, hogy vajon fel kellene-e függeszteni egy másik diákot, amiért az 12 éves korában készített egy videót, amiben rasszista és sértegető kifejezést használt. (Igen, 12 évesen – a szerk.)

McNeil itt esett bele a csapdába, ugyanis tényszerűen rákérdezett: az illető diák használta-e a “néger” szót? (Megjegyzés: itt nem teljesen világos, hogy az újságíró melyik “N-betűs szót” is használta valójában, ugyanis míg a Mandiner cikkében a “néger” szó szerepel, addig az eredeti angol forrásban az esetből tanult újságírók csupán “N-word”-ként mernek hivatkozni a szóra.)

Emiatt a kérdés miatt legalább hat érzékeny lelkű szülő azonnal jelentette a riportert a lapnál, mivel “rasszista kifejezést” használt. Mint fogalmaztak:

“Ez szörnyű! Az N-betűs szót használta, szörnyű dolgokat mondott a fekete fiatalokra… És még azt mondják nekünk, hogy a fehér felsőbbrendűség nem létezik…”

Szocializmust megélt olvasóink most bizonyára nosztalgiával tekintenek vissza azokra a “régi szép időkre”, mikor még nálunk is a modernkori Amerikához hasonló “szabadság” tombolt.

A New York Times eleinte nem akarta kirúgni a riportert, mindössze figyelmeztetésben részesítették. De aztán a “vérlázító” történet eljutott McNeil kollégáinak fülébe is, akik közül mintegy 150-en követelték a lap menedzsmentéjtől a férfi azonnali hatályú eltávolítását, melynek a vezetőség végül eleget tett.

Fotó: CNN

 

További híreink

Nyolcvan éve tért vissza Újvidék

Irányi Dániel

Ausztria kötelezővé teszi a vírustesztet az ingázók számára

Varga Lilla

Itt a szociális segélybűnözés, másét akarta megszerezni

Kiss Albert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben