26.1 C
Budapest
2022. augusztus 10., szerda
Magyar Jelen
Hírek

Egyre kevesebben vannak a románok a székelyföldi falvakban

Drámainak nevezte a román népesség fogyását a Kovászna és a Hargita megyei falvakban Ioan Lăcătuşu, a Kovászna és Hargita megyei Európai Tanulmányi Központ igazgatója. A sepsiszentgyörgyi ortodox katedrálisban működő Román Spiritualitás Múzeumában a napokban nyitottak meg egy kiállítást, ahol a Kovászna megyei falvakat mutatták be, az ott élő románok népviseletét, népi mesterségeit és hagyományait.

Képünk illusztráció • Fotó: Gálna Zoltán

A román falunak szentelt tematikus év részeként kollokviumot is szerveztek a Kovászna megyei falvak sajátos identitásáról, ennek részeként mutatta be tanulmányát Ioan Lăcătuşu. Szerinte a térségben élő román közösség legnagyobb kihívását jelenti, hogy megoldják falvakon tetten érhető a hangsúlyos népességfogyást. Úgy véli, stratégiákra, állami támogatásra van szükség, hogy megfékezzék a migrációt, a demográfiai fogyást és a falvak elnéptelenedését. „Az országnak ebben a részében a legnagyobb kihívás a népességfogyás. A románok esetében kisebb a természetes szaporulat, mint a magyar nemzetiségű lakosság esetében, ehhez hozzáadódik a masszív elvándorlás is” – részletezte az igazgató.

Kovászna megyében 1910-ben harminc faluban volt száznál több román lakos, és ezekben a falvakban ma már csak néhány román él. Az egyesülés óta eltelt száz esztendőben a székelyföldi városokban növekedett a román lakosság száma, ám közben a Kovászna és Hargita megyei falvakban drámai csökkent – fejtette ki Ioan Lăcătuşu. Szerinte ilyen körülmények között kevés az esélye annak, hogy alapintézményeket, például az iskolát fenntartsák.

(Székelyhon.ro)

További híreink

Kormányinfó: várni kell a tanárok béremelésére, nem lesz áfacsökkentés, emelkedik az alkohol jövedéki adója

Faragó Dániel

Látványos: víztornádó a Feröer-szigeteken

Kemény János

Tiltakozik a máig érvényben lévő Benes-dekrétumok ellen a Mi Hazánk

Kemény János

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben