0.3 C
Budapest
2022. január 18., kedd
Magyar Jelen
Gazdaság Kiemelt

Egyre nagyobb a szakadék a magyar és az európai minimálbérek között

Ráadásul mindez bruttóba. Ha a készhez kapott összeget vennénk alapul, a számok még lesújtóbbak lennének, noha így se hízelgőek. A legfrissebb adatok szerint ráadásul nem, hogy Nyugat-Európával, a saját régiónkkal sem tudunk versenyezni.

A HVG az Európai Bizottság adatai alapján összehasonlította, hogy melyik országban mekkora a bruttó minimálbér összege. E szerint Luxemburg, Írország, Hollandia és Belgium áll a lista élén, a sereghajtók Románia, Lettország és Bulgária. Nem sokon múlott, hogy hazánk lecsússzon a három legrosszabb helyezés egyikére a maga bruttó havi 487 eurós minimálbérével, ami alig 20 euróval jobb a román bruttó minimálbérnél. Innen már csak lefele vezet az út, hiszen a közvetlen felettünk lévő Csehország is majd 100 euróval veri a magyar minimálbért.

Havi bruttó minimálbér néhány európai országban (euró):
Egyesült Királyság: 1656
Hollandia: 1636
Németország: 1584
Franciaország: 1539
Spanyolország: 1050
Szlovénia: 941
Portugália: 741
Lengyelország: 611
Szlovákia: 580
Csehország: 575
Magyarország: 487
Románia: 466

Ennek fejében kifejezetten érdekes lenne Magyarországon egy genfihez hasonló népszavazás, ahol a választók a minimálbér összegéről dönthettek.

(HVG.hu nyomán)

További híreink

Késsel megsebesítette vendégét egy szakács, vádat emeltek ellene

Dunai Tibor

527 millió forintot követel vissza a “Roma” Önkormányzattól a kormány

Irányi Dániel

Több mint havi ötmilliót keres Schmidt Mária

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen