28.1 C
Budapest
2022. augusztus 13., szombat
Magyar Jelen
HírekKülföld

Egyre több külföldi állampolgár kap támogatást Németországban

Egyre több a külföldi állampolgár Németországban a munkanélküli és szociális támogatás leggyakoribb formájából, a létminimum fenntartását szolgáló Hartz IV segélyből élők körében egy pénteken ismertetett kormányzati kimutatás szerint.

A szövetségi parlament (Bundestag) legnagyobb ellenzéki pártja, a jobboldali Alternatíva Németországnak (AfD) egy képviselője írásbeli kérdésére összeállított statisztika szerint a külföldieknek kifizetett Hartz IV segély évenkénti összege az utóbbi bő egy évtizedben majdnem megduplázódott, míg 2007-ben 6,9 milliárd euró (2310 milliárd forint) volt, 2018-ban már 12,9 milliárd eurót tett ki.

Ez a támogatás egyénenkénti összegének emelkedése mellett abból adódik, hogy a 2007-es, hozzávetőleg 1,3 millióról nagyjából 2 millióra emelkedett a nem német állampolgárságú segélyezettek száma.

A német állampolgárságú segélyezettek száma viszont csökkent – 5,8 millióról 3,4 millióra -, így a két csoportot együttvéve kevesebb közpénzt kell fordítani a Hartz IV segélyre; a kifizetések évenkénti összértéke 30 milliárd euróról 22,1 milliárd euróra süllyedt 2007 és 2018 között.

A szövetségi munkaügyi és szociális minisztériumban készített statisztika alapján a külföldi segélyezettek körében az országba menedékkérőként érkezett emberek – jellemzően szíriai, iraki és afganisztáni állampolgárok – vannak többségben, az európai uniós (EU-) társállamokból érkezettek csoportja pedig jóval kisebb.

Így a legutóbbi vizsgált időszakban, 2018 szeptembere és 2019 augusztusa között az EU-s állampolgárságú segélyezetteknek 2,4 milliárd eurót fizettek ki, míg a menedékkérőként érkezettek – a nyolc leggyakoribb származási ország állampolgárait tekintve – nagyjából 6,1 milliárd euróhoz jutottak. A legnagyobb összeget, 3,6 milliárd eurót a szíriai állampolgároknak fizették ki, az iraki segélyezettek együttvéve 840 millió eurót, az afganisztáni állampolgárságú segélyezettek 810 millió eurót kaptak.

A külföldi állampolgároknak juttatott Hartz IV segély “drámai emelkedése megmutatja, hogy a kormány teljesen alábecsülte a szociális ellátórendszereket célzó bevándorlást és a vele járó pénzügyi terheket” – értékelte az adatokat a Neue Osnabrücker Zeitung című lapnak nyilatkozva René Springer AfD-s Bundestag-képviselő, akinek kérdésére összeállították a kimutatást.

A politikus hozzátette: a minisztériumi statisztika is világossá teszi, hogy gyökeres fordulat szükséges a migrációs politikában.

A Hartz IV segély egyszemélyes háztartás esetén 2019-ben havi 424 euró – 2020-ban 432 euró – költőpénzt, valamint lakbér- és rezsitámogatást jelent. A Németországba menedékkérőként érkező külföldiek akkor szerezhetnek jogosultságot a támogatásra, ha menedékjogi kérvényüket elfogadják, de nem találnak munkát és nincs a létminimum fenntartásához szükséges egyéb, nem munkából származó jövedelmük.

(profitline)

További híreink

Összecsapások Indiában, gyújtogatások, sok halott

Kiss Albert

Nem engedik, hogy március 15. a romániai magyarság hivatalos ünnepe legyen

Dunai Tibor

“Hab a tortán” az MSZP hamisítási botránya

Dunai Tibor

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben