29.7 C
Budapest
2022. július 6., szerda
Magyar Jelen
Kiemelt Külföld

Elfogadták a törvényt: Olaszországban a “védettségi” igazolás feltétele a munkavégzésnek

Az állami és magánszektorban dolgozók oltási igazolás nélkül nem veszítik el munkahelyüket, de bérüket felfüggesztik október 15-től az olasz kormány törvényerejű rendelkezése szerint, melyet Sergio Mattarella államfő szerdán írt alá.

Az angol nevet viselő Green Pass rendelet a hivatalos közlönyben való megjelenése után már csütörtök nulla órától életbe lép, de gyakorlatban csak a jövő hónap közepétől alkalmazzák.

Júniusban az egészségügyben, majd augusztusban az oktatásban dolgozók számára tették kötelezővé az oltottságot bizonyító igazolást. Október 15-től minden szakmai kategóriában ugyanaz lesz érvényes:

az állami és magánszektorban 23 millió dolgozó csak akkor léphet be munkahelyére, legyen szó gyárról vagy irodahelységről, ha legalább egy oltással bír, átesett a betegségen, vagy negatív tesztje van. Ha nem rendelkezik védettségi igazolással, a munkaadó feladata lesz az oltás nélküli dolgozót fizetés nélküli szabadságra küldeni.

A rendelet legutolsó változata értelmében tehát az oltás nélküli munkavállaló nem veszíti el munkahelyét, de fizetésétől elesik. Természetesen hosszabb távon a védettséggel nem rendelkező dolgozó teljesen elesik a bérétől, és a munkaadónak jogában áll mással helyettesíteni őt az adott munkakörben.

A rendelkezés október közepétől december 31-ig érvényes, a járvány miatti egészségügyi vészhelyzet határidejéig, amely azonban meghosszabbítható. Ezzel egy időben a védettségi igazolás érvényességét a korábbi kilenc hónapról egy évre emelték. A védettségi igazolás kötelezővé tételével a gazdaság működésének fenntartását kívánják biztosítani a pandémia esetleges újabb hullámaival szemben.

Tavaly október végétől szigorították a járványintézkedéseket, és zárták le az ország tartományait a vendéglátás, oktatás, termelés fokozatos leállításával. Az észak-olaszországi síparadicsomok üzemeltetői üdvözölték a védettségi igazolás kötelezővé tételét, bejelentve, hogy október 15. után készen állnak a pályák megnyitására.

A kulturális tárca a múzeumok, mozik, színházak fogadóképessége emelését tervezi nyolcvan százalékra. Az igazságügy-minisztérium közlése szerint a bíróságok dolgozóinak is kötelező lesz a védettség, amely nem vonatkozik azonban az ügyvédekre és a tanúkra sem.

A római parlament szintén csatlakozni készül az oltási igazolás kötelező bevezetéséhez a mintegy ezer szenátor és képviselő számára.

Az október 3-i és 4-i önkormányzati választásokon a szavazókörzetekben dolgozóknak már kötelező lesz az oltás. A fővárosi labdarúgócsapat AS Roma szerdán és csütörtökön oltakozási napot szervezett szurkolók és mások számára 12 éves kortól, “100 százalékos oltás, 100 százalékos stadion” szlogennel.

Noha az átoltottak száma elérte a 41,3 milliót, ami az olaszok 76,5 százalékának felel meg, az “Egységkormány” úgy érzi, addig kell zsarolni az embereket, míg az átoltottság közel 100 százalékos nem lesz. Harmadik dózist még csak a lakosság 1,3 százaléka kapott. A “védettségi” igazolás kötelezővé tételével az utóbbi több mint egy hét alatt negyven százalékkal emelkedett az oltásra regisztrálók aránya, tehát elmondható, a tendencia működik. Az emberek felháborodás helyett engedelmesen beletörődnek sorsukba.

MTI nyomán – Fotó forrása: santacroceopera.it

További híreink

Az egészségügyi államtitkár azt kéri az Alkotmánybíróságtól, hogy utasítsa el a kötelező oltás elleni beadványt

Faragó Dániel

Az Orbán-kormány nem írta alá az eu-s elítélő nyilatkozatot Izrael megszálló politikájával szemben

Kiss Albert

Merényletre készültek: Lengyelországban őrizetbe vettek négy tádzsik állampolgárt

Kiss Albert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen