13.8 C
Budapest
2021. október 22., péntek
Magyar Jelen
Kiemelt Külföld

Elfoglalták a közszolgálati televízió épületét a szlovén korlátozásellenes tüntetők

Miközben a magyar társadalom érdektelen vállrándításokkal és fásult közönnyel fogadja az oltások egyre szélesebb körű ránk erőszakolását, addig Európa valósággal forrong. Szlovéniában az épülő Új Világrendet kiszolgáló kormány ellen tüntetők még a közszolgálati televíziót is elfoglalták. 

Hétfőtől szinte minden ágazatra kiterjeszti a kormány a koronavírus elleni védettségi igazolást

– jelentette be Janez Poklukar szlovén egészségügyi miniszter. Kiemelte:

minden olyan személynek rendelkeznie kell oltási vagy gyógyultsági igazolással, illetve negatív teszttel, aki közvetlen kapcsolatba lép más személyekkel, olyan intézményben dolgozik vagy olyan tevékenységet folytat, ahol fennáll a vírus terjedésének veszélye

– írta meg az MTI.

Ilyen az egészségügy, az oktatás, a szociális ellátás, a kiskereskedelem, a különböző szolgáltatások, a kulturális és vallási tevékenyégek, de a sport is – tette hozzá. Kivételt képez a sürgősségi ellátás, a béke és a közrend fenntartása, valamint a katasztrófavédelem.

Szlovéniában újra kötelező lesz a maszk viselése is nyílt térben, amennyiben nem tartható be a másfél méter távolság.

Az új intézkedések bevezetését a járvány gyorsuló terjedésével magyarázta a kabinet. Ljubljana a jövő héten fogadja el azt a rendeletet is, amelyben az intenzív osztályon kezelt betegek számának alakulásától teszi függővé az új korlátozások bevezetését.

Elfoglalták a közszolgálati televíziót

Ha a szlovén vezetés azt remélte, hogy a magyar kormányhoz hasonlóan könnyedén ráerőszakolhatja a kísérleti vakcinákat a társadalomra, csalódnia kellett. A diszkriminatív rendelet hatására tömegek vonultak. A dühös tüntetők a szlovén közszolgálati televízió (RTV) épületét is elfoglalták. Még a híradó stúdiójába is sikerült bejutniuk.

“Az RTV épületébe vagy bármely más középületbe való behatolásnak semmi köze a véleménynyilvánítás szabadságához, sőt, éppen e szabadság feletti erőszakot jelenti”

– siránkozik Twitteren a kormányfő, a szabadságra hivatkozva. Ami azért vicces, hiszen a lavinát éppen az ő kormánya indította el azzal, hogy az emberek szabadságát egy kísérleti vakcina felvételéhez kötötte, mely ráadásul – a jelek szerint – még csak nem is véd meg a vírustól.

Ettől függetlenül ő úgy vélte:

minden erőfeszítést meg kell tenni annak érdekében, hogy egyforma feltételek mellett, mindig és mindenkor elítéljék és megbüntessék azokat, akik önkényesen és erőszakosan közterületet sajátítanak ki.

Sajtóhírek szerint a szlovén közszolgálati televízió épülete előtt, Ljubljana központjában már hónapok óta tüntet egy kisebb, csoport a kormány járványügyi intézkedései és az oltások ellen. Magukat öntudatos szlovén állampolgárnak nevezik, és korábban a parlement elé is szerveztek demonstrációkat.

Egy tucatnyi, sárga mellénybe öltözött tüntetőnek pénteken késő este sikerült bejutnia az RTV épületébe, majd elfoglalták a híradó stúdióját, ahol éppen nem volt adás. A helyszínre később a rendőrség is megérkezett, hogy eltávolítsa a rendbontókat, mivel azok a biztonsági őrök többszöri felszólítására sem voltak hajlandóak távozni.

A korlátozásokat és jogfosztásokat bevezető kormányt kiszolgáló szlovén RTV vezetése élesen elítélte a történteket,

“megengedhetetlen támadásnak minősítette a média, az újságírás és a demokrácia ellen”.

Az esetet a szlovén újságíró szövetség is elítélte, Ales Hojs belügyminiszter pedig Twitter-oldalán bejelentette, hogy az ilyen esetek miatt szigorítani kell a bűntetőtörvénykönyv közrend- és köznyugalom megzavarásáról szóló cikkelyét.

Kiemelt képünk illusztráció, forrás: Reuters

További híreink

980 főre nőtt a fertőzöttek száma és elhunyt 8 beteg

Dunai Tibor

Végre eltávolították a magyarellenes falfirkákat Kolozsvárott

Szabó Norbert

A hétvégén is borúsabb idő várható

Varga Lilla

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen