20 C
Budapest
2022. július 6., szerda
Magyar Jelen
Hírek Kiemelt Külföld

Elfogyott a víz, mert kitermeli a világ egyik legnagyobb környezetszennyezője a Coca-Cola

Egy ausztrál iskolában alapvetően egy 50 méter mély kútból szerzik a vizet, de az úgy kiszáradt, hogy a queenslandi kormány teherautókon szállítja az utánpótlást. Közben a helyben kitermelt víz a Coca-Colához hasonló óriáscégek gyáraiba kerül, írja a Guardian.

„A kút azóta működik, hogy az iskola itt van. Nagyon sok kút kiszáradt már errefelé. Mi vagyunk a legnagyobb közösség Ausztráliában, ahol nincs vezetékes víz” – idéz a lap egy helyi lakost. Mount Tamborine térségében évente durván 130 millió liter vizet termelnek ki a cégek számára. „Most a kormány visszavásárolja a Coca-Colától a vizet, amit eredetileg itt termeltek ki”- mondta. Az iskola nyitva tart, a tanárok azonban a vízhiány miatt arra kérték a szülőket, gondolják át, elengedik-e a gyerekeiket.

A helyiek szerint a lakosok vízellátásának előbbrevalónak kellene lennie, arra azonban nincs szabályozás, hogy szárazság idején korlátozzák a víz kereskedelmi felhasználását. Az illetékes miniszter is azt mondta, hogy csak az általános vízhasználatra vezethetnének be limitet, de az mindenkit érintene, nemcsak az üzleti szereplőket, hanem a farmereket és a háztartásokat is.

A Nestlé szerint nincs jogod a vízhez

Nem a Coca-Cola az első óriáscég, ami hasonló botrányba keveredik. A Nestlé jó néhány hasonló helyi küzdelmet folytat a világ különböző részein. A Nestlé hosszú távú stratégiája sokak szerint az, hogy a természetes vizeket ingyenesen vagy potom összegért kisajátítják, a palackozott vizet pedig utána jelentős haszonnal eladják.

Ennek kapcsán a Nestlé elnök-vezérigazgatójának volt egy PR-szempontból is borzalmas megszólalása néhány éve: Peter Brabeck akkor azt mondta, hogy a víz, mint emberi jog egy szélsőséges megközelítés, a víz kereskedelmi termék, aminek piaci értékkel kell rendelkeznie. Hogy a fokozódó vízhiány miatt a túlzott használatot vissza kell szorítani, nem kérdés, de mások szerint erre nem feltétlenül egy jelentős saját hasznot termelő multi a legalkalmasabb, inkább állami vagy helyi közösségi hatáskörben kell foglalkozni a kérdéssel.

Floridában már petíciót írnak és tüntetésekkel tiltakoznak a Nestlé ellen, a helyiek félelme szerint a svájci élelmiszeripari konszern elveszi a már így is rekord alacsony szintű vizet, hogy aztán palackokban árusítsa jó pénzért a lényegében ingyen megszerzett forrásvizet. Kaliforniában és Kanadában hasonló konfliktushelyzet alakult ki: miközben a Nestlé azt hangsúlyozza, hogy ők csak a közjó érdekében tevékenykednek, a helyiek szerint privatizálják az ivóvizet, nem törődve az ökológiai következményekkel.

 

(444, index, fotó szaszregen.ro)

További híreink

Párnával fojtogatták az idős asszonyt, hogy elárulja hol tartja a pénzét

Kiss Albert

“A büntetlenül maradt bűn 15 év után is mérgezi az országot”

Irányi Dániel

Illegálisan buliztak, egy rendőrautót is felgyújtottak

Gabay Dorka

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen