19.7 C
Budapest
2022. július 6., szerda
Magyar Jelen
Kiemelt Külföld

Eljárást indított az Európai Bizottság az “LGBT jogok sérülése” miatt Lengyelország ellen

Az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított Lengyelország ellen az LGBT-közösséghez tartozók alapvető jogainak megsértése miatt – írta meg az MTI.

Az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított Lengyelország ellen, amiért a lengyel hatóságok nem válaszoltak teljes mértékben és megfelelő módon a brüsszeli testület megkeresésére a több lengyel régió és település által elfogadott, úgynevezett LGBT-ideológia mentes zónákról szóló határozatok természetével és hatásával kapcsolatban – tájékoztatott az uniós bizottság csütörtökön.

Az Európai Bizottság a közleményében arra emlékeztetett, hogy 2019-ben számos lengyel település és régió fogadott el határozatot az úgynevezett LGBT-ideológia mentes zónák létrehozásáról.

Az uniós testület aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy ezek a nyilatkozatok uniós jogot sérthetnek a szexuális irányultság alapján történő megkülönböztetéstől való mentesség tekintetében. Elmondták, a bizottság részletes elemzéseket készít arról, hogy ezek a határozatok összeegyeztethetők-e az uniós jogszabályokkal. Az értékelés elvégzéséhez megfelelő és átfogó tájékoztatásra van szüksége a lengyel hatóságoktól – írták.

Az EU magát máris egy föderális birodalomnak képzelve követelt magyarázatot Lengyelországtól egy belpolitikai kérdés kapcsán. A Bizottság sértődötten hozzátette: a februárban tett felszólítás ellenére Lengyelország eddig még nem nyújtotta be a kért információkat, válasz nélkül hagyva a kérések nagy részét. Lengyelország ezzel akadályozza az uniós bizottságot az EU-szerződésekben ráruházott hatáskörei gyakorlásában, és nem tartja tiszteletben az Európai Unió működéséről szóló szerződés vonatkozó cikkében foglalt lojális együttműködés elvét sem, amely előírja a tagállamok számára az érdemi együttműködést az unió intézményeivel – közölték.

Ezért az Európai Bizottság felszólító levelet küldött Lengyelországnak az együttműködés hiánya miatt – tették hozzá.

Lengyelországnak két hónap áll a rendelkezésére, hogy válaszoljon az Európai Bizottság által megfogalmazott érvekre. Ennek elmaradása esetén a brüsszeli testület úgy határozhat, hogy indokolással ellátott véleményt küld, illetve végső lépésként az ügyet az Európai Unió Bírósága elé terjesztheti – fenyegetőzött a Bizottság.

Kiemelt képünkön Ursula von der Leyen, a Bizottság elnöke és Angela Merkel német kancellár – fotó forrása: Mandiner

További híreink

Országjáráson a Mi Hazánk elnöke: “Csak együtt tudunk változást elérni!”

Faragó Dániel

Már 17 éve “tartják szárazon a puskaport” – Petrás Jánossal, a Kárpátia énekesével beszélgettünk

Kemény János

Támadásba lendültek a szaudiak

Kemény János

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen