3 C
Budapest
2022. november 30., szerda
Magyar Jelen
Kárpát-hazaKiemelt

Elutasították a székelyföldi románok ügyeivel foglalkozó parlamenti albizottság létrehozását

A román képviselőház házbizottsága kedden elutasította azt a javaslatot, hogy az alsóház emberi jogi, vallási és kisebbségügyi bizottságán belül alakuljon egy albizottság, amely a Kovászna, Hargita és Maros megyei románok problémáival foglalkozik.

Az Agerpres hírügynökség szerint a javasolt bizottságban Dan Tanasă, a Szövetség a Románok Egységéért (AUR) képviselője látta volna el az elnöki feladatokat, a szociáldemokrata Daniel Ghiţă lett volna az alelnök és a szintén AUR-os Alin Coleşa a titkár – írja a Székelyhon.ro.

Még március elején Kulcsár-Terza József parlamenti képviselő arról számolt be, hogy javaslatára ebben a mandátumban is megalakult az emberi jogi, vallásügyi és kisebbségi szakbizottságon belül a magyar közösség ügyeivel foglalkozó albizottság, amelynek ő az elnöke – olvasható a cikkben.

A házbizottság ezen kívül még akkor jóváhagyta a roma kisebbségügyi, a börtönviszonyokért felelős, valamint a civil szférával való kapcsolattartással megbízott albizottság megalakulását.

A Kovászna, Hargita és Maros megyében élő románok gondjaival foglalkozó albizottság szükségességét a kezdeményezők azzal indokolták, hogy a térségben számszerű kisebbségben élő románok részéről megfogalmazódott az igény, hogy megőrizzék a kulturális identitásukat és a hagyományaikat.

Azzal is érveltek, hogy az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) az elmúlt évtizedekben több tucat esetben megállapította, hogy Kovászna, Hargita és Maros megyében a helyi közigazgatási hatóságok rendszeresen etnikai alapú negatív diszkriminációt alkalmaznak a román közösséggel szemben.

Ha ezt a CNCD nem tette meg, a bíróság kötelezte arra, hogy megállapítsa a hátrányos megkülönböztetést. A javasolt, ám meghiúsult albizottság tagjai a terveik szerint „építő párbeszédet” folytattak volna a három megye közigazgatási intézményeivel, prefektusi hivatalaival, hogy beazonosítsák a románok gondjait. Jelentéseket fogalmaztak volna meg, panaszokat nyújtottak volna be, illetve törvényjavaslatokat dolgoztak volna ki a térségben élő románok védelmére.

(Fotó: illusztráció/agerpress)

További híreink

Mi Hazánk: az amerikai támogatások elfogadása felér egy hazaárulással

Kemény János

Egerben így köszöntötték az adventi időszakot

Kemény János

“A 2023-as ülésszakon jóváhagyjuk a NATO-csatlakozást”

Kemény János

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben