20.9 C
Budapest
2021. szeptember 19., vasárnap
Magyar Jelen
Külföld

Elutasították Japánban egy kényszersterilizált férfi kártérítési követelését

Alkotmányellenesnek mondta ki újra egy japán bíróság pénteken azt a ma már hatályon kívüli jogszabályt, amelynek alapján valaha évtizedeken át kényszersterilizáltak fogyatékkal élő embereket, egyben viszont elutasította egy idős férfi erre irányuló kártérítési követelését.

A 79 éves Kodzsima Kikuo 11 millió jen (31 millió forint) értékű kártérítésre nyújtott be követelést amiatt, hogy az eugenikai törvény alapján 19 éves korában kényszersterilizálták.

A szapporói bíróság ítéletében elismerte, hogy semmivel nem lehet igazolni azt a jogszabályt, amelynek értelmében valaki nem határozhat szabad akaratából arról, hogy akar-e gyereket.

Ez már a harmadik ítélet, amely alkotmányellenesnek minősíti a törvényt. A két korábbi bírósági határozat is elutasította az érintettek kártérítési követeléseit arra hivatkozva, hogy azok már elévültek húsz évvel a műtétek után.

Japánban az 1948 és 1996 között érvényben levő eugenikai törvény feljogosította a hatóságokat arra, hogy akaratuk ellenére sterilizáljanak embereket a “rossz minőségű utódok születésének” megakadályozása céljából.

A gyakorlat elsősorban a fogyatékkal élőket és az örökletes betegségekben szenvedőket érintette, a sterilizálást többnyire műtétekkel, illetve sugárkezelésekkel végezték. A hivatalos adatok szerint mintegy 25 ezer embert sterilizáltak a jogszabályra hivatkozva, közülük 16 500 esetben az érintettek beleegyezése nélkül.

A japán parlament 2019 áprilisában jogszabályt fogadott el arról, hogy az áldozatokat kárpótlás illeti meg: akkor 3,2 millió jen (9 millió forint) kifizetését helyezték kilátásba mindenkinek, akit kényszersterilizáltak, függetlenül attól, hogy formálisan beleegyezett-e a műtét elvégzésébe.

További híreink

A kijevi magyar nagykövet sajtónyilatkozata miatt kiakadt az ukrán külügy

Dunai Tibor

Mumbai az első indiai város, ahol női alak kerül a jelzőlámpákra

Dunai Tibor

Dallas és Seattle felfüggeszti a könnygáz és más tömegoszlató fegyverek használatát

Dunai Tibor

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen