20.5 C
Budapest
2022. augusztus 20., szombat
Magyar Jelen
HírekJeles napok

Emlékezzünk! – 500 évvel ezelőtt lépett először magyar ember Amerika földjére

1519. augusztus 13-án indult útnak Sevillából a Magellán-expedíció azzal a céllal, hogy az öt hajóból álló flotta körülhajózza a Földet, így közvetlen kereskedelmi utat találjon Indiába, a „fűszerek hazájába”. Az emberiség legmerészebb kalandjának részese volt egy magyar honfitársunk, Varga János is, aki a Concepción nevű vitorlás tüzérségének parancsnoka volt.

A flotta 1519. december 13-án kötött ki a mai Rio de Janeiro partvidékén, ahol tizenhárom napig időztek, majd a La Plata folyó felé hajóztak tovább. Később az Uruguay folyón sikertelenül keresték az átjárót, az akkor még Déli-tengernek nevezett Csendes-óceán felé, majd – immár Dél-Patagóniában – a San Julián öbölben horgonyoztak le, ott rendezték be téli szállásukat. A legénység soraiban azonban lázadás tört ki. Magellán a zendülést leverte ugyan, ám az egyik hajó, a San Antonio engedély nélkül visszaindult Spanyolországba. Tavasszal tovább indult a flotta, és rátalált arra az átjáróra (a későbbi Magellán-szorosra), amely összeköti az Atlanti-óceánt a Csendes-óceánnal. Az expedíció addigra már csak három hajót számlált, mivel az elöl haladó hajó, a Santiago sziklának ütközött és elsüllyedt. 1521 tavaszára elérték a mai Fülöp-szigeteket – áthajózva az ismeretlen Csendes-óceánon -, ahol Magellánt egy helyi bennszülött törzsfőnök, Lapu-Lapu megölte. Ekkorra az eredeti legénységnek már csak kevesebb, mint a fele volt életben, a Concepción vitorlást pedig felgyújtották a bennszülöttek. Varga János ezután a Trinidad nevű hajó tüzérparancsnoka lett.
A Victoria nevű vitorlás volt az egyetlen hajó, amely 18 emberrel a fedélzetén (sokan haltak meg éhezés és betegségek következtében) visszatért Spanyolországba, mivel a Trinidadot – Varga János hajóját – a portugálok elfogták és a legénységét fogolyként 1526. júliusában az indiai Cochinból egy lisszaboni börtönbe szállították át. A korabeli dokumentumokból kiderült, hogy Varga is közöttük volt. Végül a volt tüzérparancsnok egy portugál börtöncellában hunyt el, de halálának időpontját nem ismerjük. Mindenesetre – az eddigi források alapján – tény, hogy a kalandos életű Varga volt az első honfitársunk, aki az Újvilág földjére lépett, valamint az is, hogy tulajdonképpen körül is hajózta a Földet, még akkor is, ha a hosszú út utolsó szakaszán fogolyként utazott egy portugál hajón.
Érdekesség, hogy az expedícióról szóló első tudósítást is magyar ember írta, Erdélyi Miksa, aki a Victoria hazatértekor V. Károly spanyol király egyik titkáraként tevékenykedett.

Forás: Magyar múlt Dél-Amerikában, 1519-1900 / Szabó László. – Bp. : Európa, 1982.

További híreink

“Vesszen minden maradéka” – Novák Előd és Schiffer András az elszabotált rendszerváltásról

Faragó Dániel

Visszatértek az elvtársak, és ott folytatják, ahol abbahagyták

Kemény János

Amerika boldogan felfegyverzi Ukrajnát az oroszok ellen

Kiss Albert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben