16 C
Budapest
2022. május 22., vasárnap
Magyar Jelen
Kiemelt Külföld Sport

Erkölcsi hanyatlás közepette gazdasági csőd felé halad az FC Barcelona

Victor Font elnökjelölt szerint erkölcsi hanyatlás közepette gazdasági csőd felé halad az FC Barcelona, amelynek igazgatóságában káosz uralkodik.

Victor Font – aki már 2018-ban bejelentette, hogy indul a jövő évi elnökválasztáson – a klubtagoknak és a médiának küldött nyílt levelében felidézte: már többször figyelmeztetett, hogy az egyesület viharos időszak felé halad.

Indoklásként kifejtette, hogy pótolni kell a futballtörténelem legjobb nemzedékét, építeni és finanszírozni az Espai Barca fejlesztési projektet, és közben olyan ellenfelekkel kell versenyezni, amelyek szinte korlátlan pénzügyi forrásokkal rendelkeznek.
A 2014-ben bemutatott Espai Barca-projekt sok mindent érint, a többi között a már elkészült Johan Cruyff Stadiont a Ciutat Esportiva Joan Gamper edzőközpontban, de a legfőbb eleme a Nou Camp stadion felújítása, amelyet az eredeti tervek szerint 2017-ben kellett volna megkezdeni.

“Ha a kockázatok eddig nagyok voltak, akkor most óriásivá váltak. Egy olyan világjárvány közepén vagyunk, amely gyakorlatilag megállította az életet, és hatással lesz minden területre, a sportra is, előre még nem látható mértékben”

– írta Font, aki élvezi a csapat korábbi kiváló játékosa, Xavi Hernández támogatását.
Hangsúlyozta: a vezetőség tagjai hónapok óta szégyenteljes képet festenek a klubról, egyik súlyos botrány, vádaskodás és panasz követi a másikat, nem véletlen, hogy igazgatósági tagok közül az elmúlt napokban hatan is hirtelen lemondtak.

Az elnökjelölt leszögezte, a klub nagy veszélyben van, és teljes átalakításra van szükség, hogy a pályán és azon kívül is visszatérjen a helyes útra. Victor Font kifejtette, nem új problémákról van szó, hiszen a klub megítélésének ártott a Neymar-ügy, továbbá a vezetőség nyilvános vitái a játékosokkal és az alkalmazottakkal, illetve mindezek kezelése a közösségi médiában.

“Ehhez társul még a kiszámíthatatlan sportpolitika, az igazgatótanács feloszlatása, és a járvány okozta jelentős jövedelemcsökkenés. Ennek eredménye a gazdasági csőd és az erkölcsi hanyatlás veszélye. A semmiből kell újrakezdenünk” – vázolt sötét jövőképet az elnökjelölt.
Hozzáfűzte, manapság már nem működik az a vezetőségi modell, amely lehetővé tette, hogy az FC Barcelonából a világ legjobb multisportklubja váljon, hiányzik az átláthatóság.

Font rávilágított, hogy a katalánoknak több bevételük van, mint bármelyik riválisuknak, mégis minden pénzt elköltenek, ezért minden átigazolási időszak utolsó percében eladni vagy cserélni kényszerülnek játékosokat a tartozásaik kiegyenlítése miatt.

A levélben felszólította a jelenlegi vezetőséget, hogy magyarázzák meg a jelenlegi gazdasági helyzetet és az adósságokat, illetve nagyobb átláthatóságot követelt, és azt kérte, hogy a szükségtelen kiadásokat – beleértve az Espai Barca-projektet – függesszék fel a koronavírus-járvány idejére.

“Átalakulásra van szükség az irodákban is. Ugyanolyan bátor, kreatív, innovatív és sikeres emberekre, mint amilyen játékot Johan Cruyff honosított meg a pályán” – írta.

Font szerint ehhez az átalakuláshoz a klub korábbi kiváló sportolóira is szükség van.

MTI

 

További híreink

Csehországban alkotmányos joga lehet az állampolgároknak a fegyveres önvédelemre

Irányi Dániel

Az amerikai hadseregben is kötelező lesz az oltás

Faragó Dániel

Trump-párti tüntetőkre lőttek Floridában

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen