21.1 C
Budapest
2022. július 6., szerda
Magyar Jelen
Külföld

Észak-Korea minden kapcsolatot megszakítana Dél-Koreával

A titkolózó diktatúrának most azzal van baja, hogy Dél-Korea állítólag röplapokat terjeszt a határon.

Észak-Korea a Dél-Koreával közös forródrót megszakítását helyezte kilátásba első lépésként, hogy beszüntessen minden kapcsolatot szomszédjával – közölte kedden a KCNA állami hírügynökség.

Phenjan az elmúlt napokban számos heves kirohanásban azzal fenyegetőzött, bezárja a Dél-Koreával közös összekötő irodát és más közös vállalkozásokat, ha Szöul nem vet véget annak, hogy aktivisták a phenjani rezsimet bíráló röplapokat terjesztenek a két ország határán, észak-koreai területen.

A kiadott közlemény szerint ezeknek a történéseknek a fényében Észak-Korea legmagasabb rangú vezetői, közte az ország vezetőjének húga, Kim Jo Dzsong, valamint Kim Jong Csol, a Koreai Munkapárt alelnöke azt a véleményt képviselik, hogy Dél-Koreát ellenségként kell kezelni.

Az irányváltás első lépéseként

Észak-Korea lezárja a Korea-közi összekötő iroda távközlési vonalait,

akárcsak a két ország hadserege és a két ország elnöke közötti forródrótokat.

A Korea-közi összekötő irodát 2018-ban hozták létre Kim Dzsong Un és Mun Dzse In dél-koreai elnök három csúcstalálkozójának eredményeként. Az iroda január vége óta ideiglenesen zárva tart a koronavírus-járvány miatt.

A hivatalos bejelentés láthatóan visszalépést jelent a kapcsolatokban, miközben erőfeszítések történnek, hogy Észak-Koreát rábírják nukleáris programjának feladására cserébe az ellene hozott nemzetközi szankciók feloldásáért.

A két Korea jogilag még mindig hadban áll egymással, mert az 1950-53-as koreai háború csak tűzszünettel zárult.

Daniel Wertz, az amerikai székhelyű Észak-Koreával foglalkozó Nemzeti Bizottság nevű testület képviselője a Twitteren azt írta, hogy a távközlési vonalakra leginkább egy válság közepette van szükség, Észak-Korea éppen ezért vágja el ezeket, mert így akar feszült hangulatot kelteni. Bár

ez Phenjan elkoptatott játéka, ennek ellenére nagyon veszélyes

– vélekedett.

A KCNA keddi anyagában azt írta, hogy az észak-koreai nép felháborodott a dél-koreai hatóságok áruló és ravasz magatartásán, akikkel sok elszámolni való van.

A jelentés egyben azzal vádolta meg a szöuli hatóságokat, hogy felelőtlen disszidenseknek megengedik a legfelsőbb észak-koreai vezetés sértegetését. Ezek után a feleknek nincs miről tárgyalniuk – állapította meg a közlemény.

Forrás: MTI

További híreink

Hitler beszédjegyzeteinek elárverezése ellen tiltakozik az Európai Zsidó Szövetség

Varga Lilla

Vádemelés négy rendőr ellen egy fekete halála miatt

Gabay Dorka

Franciaország a határait legalább június 15-ig zárva tartja

Dunai Tibor

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen