27.2 C
Budapest
2022. július 5., kedd
Magyar Jelen
Kiemelt Külföld

EU: a nemzeti kisebbségekkel való bánásmód nem szempont a jogállamiság kérdésében

A jogállamiság nem válhat politikai zsarolóeszközzé – mondta Varga Judit igazságügyi miniszter a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában hétfőn azzal összefüggésben, hogy Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke még megválasztása előtt ígéretet tett arra, hogy évente jelentést készítenek a tagállamok jogállami helyzetéről. Vagyis a kormánypárt tudhatta, mi várható, ha der Leyen lesz az EB elnöke, ennek ellenére a Fidesz mégis megszavazta.

Ursula von der Leyen alighanem úgy érzi, ő valamiféle messiása az “európai demokráciáknak”, akinek szent küldetése az EU-ban egyre inkább eluralkodó szélsőliberális nézeteket rákényszerítenie valamennyi tagállamra. Így történhetett, hogy a “jogállam” megfoghatatlan és homályos fogalmát ostorként használva készülnek szankcionálni Lengyelországot egy olyan precedensértékű eljárásban, mely után aztán bármelyik “elhajló” országot megbüntethetik, igen riasztó okokra hivatkozva.

Kelet-európai tagállamok prominens személyei érzik úgy, hogy az Unióban nem ugyanolyan súllyal esik latba a jelentés elkészítésénél a tagállami kormányoknak a véleménye, mint a különböző NGO-k kereszthivatkozásaiból felépített álbizonyítékok rendszere.

Varga Judit például arra mutatott rá:

a tagállamok a csatlakozásukkor nem hatalmazták fel ilyen hatáskörrel az Európai Bizottságot, ezért politikai szempontból elképzelhetetlen, hogy a jelentésnek következményei legyenek.

A miniszter magát a jogállamisági jelentésben szereplő témaválasztást is önkényesnek nevezte, azt nem vitatták meg, és kifogásolta, hogy a nemzeti kisebbségek helyzete nem kapott helyet benne.

Vagyis az Unió szerint a jogállamisággal egyáltalán nem összeegyeztethetetlen a Romániában tapasztalható magyarellenes diszkrimináció, illetve a magyar kártya rendszeres előhúzása. Ellenben szerintük nem jogállam az, aki:

  • nem írja alá a genderista, férfiellenes Isztambuli Egyezményt.
  • nem intézményesíti az azonos neműek házasságát.
  • nem engedélyezi azonos neműek örökbefogadását (“szivárványcsaládok” létét).
  • területén LMBTQ-ideológia mentes övezeteket „engedélyez” vagy egyenesen támogat.

Hozzátették, ha ezen “antidemokratikus” pontokat az egyházak támogatják, akkor azok “bűnrészesek”.

De kitértnek az iskolai felvilágosításra is: „az átfogó szexuális nevelés pozitív hatással van a nemek közötti egyenlőség területén elérhető eredményekre is, ideértve a káros nemi normák és a nemi alapú erőszakkal kapcsolatos attitűdök átalakítását, a kapcsolati erőszak és a szexuális kényszerítés, a homofóbia és transzfóbia megelőzésének elősegítését, a szexuális erőszak, a szexuális kizsákmányolás vagy bántalmazás elhallgatásának megtörését, valamint a fiatalok segítségkérésre való felkészítését is.

(Magyar Jelen / MTI)

További híreink

“Velünk az Isten!” – a Mi Hazánk keresztet állított Nyugati téren

Irányi Dániel

Bagdy Emőke veszélyesnek látja a gendermeséket, el is határolódnak tőle a szaktársak

Gabay Dorka

Komáromi Zoltán nem örül a kötelező maszkviselés eltörlésének

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen