1.2 C
Budapest
2021. március 6., szombat
Magyar Jelen
Kiemelt Környezetvédelem

Európai polgári kezdeményezés indult a méhek megmentéséért

A „Mentsük meg a méheket és a gazdákat!” európai polgári kezdeményezés keretében a Magyar Természetvédők Szövetsége azt kéri, hogy az EU (és aláírásunkkal mi is) támogasson egy olyan mezőgazdasági modellt, amely lehetővé teszi a gazdák és a természet számára, hogy harmóniában éljenek. Magyarországról 15 750 aláírásra van szükség – írja az elobolygonk.hu.

Az ügy mind bolygónk, mind saját egészségünk védelme szempontjából kiemelten fontos, hiszen a beporzók védelme elengedhetetlen ahhoz, hogy egészséges, változatos gyümölcsök, ételek kerüljenek a tányérunkra.

“Azért fogunk össze az EU minden részéről, hogy felhívást intézzünk egy méhbarát mezőgazdaságért, amely jó a gazdáknak, az egészségünknek és a környezetnek. Ezzel az európai polgári kezdeményezéssel arra szólítjuk fel az Európai Bizottságot, hogy támogasson egy olyan mezőgazdasági modellt, amely lehetővé teszi a gazdák és a természet számára, hogy harmóniában éljenek”

– olvasható a Magyar Természetvédők Szövetsége felhívásában.

Az MTVSZ első körben a megoldást az Európai Bizottságtól várja. Arra kérik az EB-t, javasolja a tagországoknak és az Európai Parlamentnek az alábbiakat:

  • A szintetikus növényvédő szerek fokozatos kivonását az EU mezőgazdaságából, legkésőbb 2035-ig. A folyamatot a legmérgezőbbek betiltásával kell kezdeni: a cél e peszticidek használatának legalább 80%-os csökkentése 2030-ig.
  • A biológiai sokféleség helyreállítása. Külön hangsúlyt fektetnek a mezőgazdasági területeken található természetes élőhelyek helyreállítására. A mezőgazdaság és a biológiai sokféleség nem zárják ki egymást, sőt egymást erősíthetik.
  • A mezőgazdasági termelők támogatása a beporzóbarát gazdálkodásra való átállásban. Ennek az elkerülhetetlen átállásnak – a kisgazdaságokra alapuló, több lábon álló és fenntartható gazdálkodás előtérbe helyezése által – támogatnia kell a termelőket.

Az EU szabályai szerint ha legalább egymillió uniós polgár kifejezi erre vonatkozó szándékát, azzal jogalkotási javaslat előterjesztésére szólíthatja fel az Európai Bizottságot. A kezdeményezés sikeréhez ezen felül legalább hét tagállamban el kell érni egy lakosságarányos küszöböt.

Magyarországról tizenötezer-hétszázötven aláírásra van szükség. A petíció ITT írható alá, a felhívás teljes melléklete ITT olvasható.

A kezdeményezés mindenképpen dicséretes, azonban ne a tisztánlátás végett fontos néhány dolgot hozzátenni: Az elmúlt években egyre világosabban látjuk az Európai Unió működését. Brüsszelben a lobbisták és cégek igényei az esetek döntő többségében felülírják az állampolgárok akaratát, ráadásul az EU által hangoztatott “kisebbségi jogok” is hidegen hagyják az Unió vezetőit, ha nem valami szexuális- vagy Európán kívüli kisebbség az “elszenvedője” az “egyenlőtlen bánásmódnak”.

Ennek ellenére arra bíztatunk mindenkit, írja alá a petíciót, ugyanis ha ezt a kezdeményezést is lesöpri a Bizottság, talán még több ember szeme felnyílik: az EU nem a megoldás, hanem a probléma része.

 

További híreink

Kéretlen sütik és illegális követés miatt kapott rekord büntetést a Google és az Amazon

Irányi Dániel

Megbírságolta a magyarok elleni gyűlöletbeszédért a román államfőt (FRISSÍTÉS)

Szabó Norbert

Meghalt Göröcs János

Kemény János

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben