27.2 C
Budapest
2022. augusztus 14., vasárnap
Magyar Jelen
KiemeltKülföld

Ez itt Anglia, ezek meg a miniszterelnök-jelöltek

Nem indul az eddig favoritnak tartott brit védelmi miniszter, Ben Wallace a kormányzó Konzervatív Párt vezetői tisztségéért kezdődő versengésben. A párt eddigi vezetője, Boris Johnson csütörtökön jelentette be távozását, miután az elmúlt hónapok sorozatos belpolitikai botrányai miatt saját kormányának és pártjának magas beosztású képviselői is folyamatosan követelték lemondását. Távozásával megszűnik Johnson miniszterelnöki tisztsége is, de a kormányfő bejelentette, hogy utódja megválasztásáig ellátja hivatali feladatait – adta hírül az MTI.

Az utódlásért induló versengés egyértelmű favoritjának a fogadóirodák, a közvélemény-kutatók, a brit lapok és politikai elemzők egyaránt Ben Wallace védelmi minisztert tartották. Wallace azonban szombaton Twitteren közzétett bejegyzésében bejelentette: gondos mérlegelés, valamint a kollégákkal és a családjával folytatott beszélgetések nyomán úgy döntött, hogy nem csatlakozik a Konzervatív Párt vezetőjének tisztségéért folyó versengéshez.

Wallace elismeri, hogy ez nem volt könnyű döntés, közölte ugyanakkor, hogy jelenlegi munkájára, az ország biztonságának fenntartására kívánja összpontosítani figyelmét. A szombati bejelentésig minden felmérés azt mutatta, hogy

indulása esetén Wallace lett volna a legesélyesebb és legnépszerűbb az utódjelöltek mezőnyében.

A legnagyobb brit közvéleménykutató intézet, a YouGov a kormányfő lemondásának bejelentése után elvégzett országos felmérésében azt mutatta ki, hogy az utódválasztási versengés lehetséges párharcaiból a különböző potenciális párosításokat modellezve minden esetben Wallace került volna ki győztesen, jelentős szavazatelőnnyel. Azonban ő minden bizonnyal túl fehér, és túl angol volt ehhez a pozícióhoz. Megválasztása a “régi Angliát” idézné, mely “nem elég XXI. századi”.

“Színesebb” paletta kell 

Miután az egyértelmű esélyes valami rejtélyes okból kifolyólag nem akarja megméretettetni magát, megnyílt az út a sokszínűség felé. Így a Konzervatív Párt több jelölt közül is válogathat. Íme a három legesélyesebb.

A legismertebb közülük az indiai Rishi Sunak volt pénzügyminiszter, aki a pakisztáni Sajid Javid volt egészségügyi miniszterrel együtt a héten lemondott, tiltakozásul a Johnson körül kirobbant botrányok miatt.

Rishi Sunak – fotó: Wikimedia Commons 3.0

A két miniszter távozása indította el azt a szinte példátlan lemondási hullámot a brit kormányon belül, amely végül Boris Johnsont is távozásának bejelentésére kényszerítette.

Nemrég még a 42 éves Sunak számított favoritnak a Konzervatív Párt következő vezetőjének személyéről folyó találgatásokban, de ugyanazok a botrányok, amelyek Johnson népszerűségét kikezdték, az ő támogatottságát is megtépázták.

A londoni rendőrség – Johnsonhoz hasonlóan – őt is megbírságolta a koronavírus-járvány megfékezésére elrendelt korlátozások megsértése miatt.

Mindemellett az utóbbi hetekben olyan sajtóértesülések is megjelentek, amelyek szerint

Sunak indiai állampolgárságú felesége, aki jómódú részvénybefektető, egy jogi lehetőséget kihasználva az elmúlt években nem fizetett Nagy-Britanniában jövedelemadót külföldi befektetéseinek hozadéka után.

Szombaton bejelentette indulási szándékát a nigériai Kemi Badenoch volt “esélyegyenlőségi államtitkár” (hiánypótló pozíció – a szerk.), előző nap pedig az indiai Suella Braverman, a brit kormány jogi főtanácsadója.

Kemi Badenoch

Mivel a mezőny még nem elég színes, így elindult a londoni alsóház külügyi bizottságának elnöke, a zsidó származású Tom Tugendhat, akit a Konzervatív Párt egyik legbefolyásosabb képviselőjeként tartanak számon.

A befolyásos Tom Tugendhat

A jelenlegi szabályozás alapján a mezőny kialakulása után az alsóházi konzervatív frakció szavazássorozatot kezd a jelöltekről. A folyamat végén talpon maradó utolsó két jelölt közül – ha egyikük sem lép vissza a másik javára – a Konzervatív Párt 160 ezer regisztrált tagja választhatja ki postai szavazással a párt új vezetőjét, aki az Egyesült Királyság következő miniszterelnöke is lesz.

További híreink

A lengyel elnök megkoszorúzta az LMBT-aktivisták által kifigurázott Jézus-szobrot

Szabó Norbert

Valójában gyengék vagytok – nem a Mi Hazánknak ártottatok

Kemény János

Orbán szerint a közeljövőben “rohamosan megugrik” majd a fertőzöttek száma

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben