13 C
Budapest
2022. szeptember 26., hétfő
Magyar Jelen
KiemeltKülföld

Ezentúl hangszóróból hívhatja imára muszlim híveit a kölni müezzin

Ezentúl péntek délutánonként hangszórókból szól majd a kölni mecsetek müezzinjének hangja, ahogy imára hívja a muszlimokat. A városvezetés és a helyi muszlim közösség egyezsége szerint a város 35 mecsetjének mindegyike legfeljebb 5 percig játszhatja a müezzin hangját pénteken dél és délután 3 között – írja az al-Dzsazíra nyomán a 444.

2018-ban Kölnben épült Németország eddig legnagyobb mecsetje, a Kölni Központi Mecset, ami ellen a német lakosság egy része még tüntetett is. A németek véleménye természetesen sem akkor, sem most nem érdekelte a városvezetést. Henriette Reker polgármester Twitteren azt írta: az imára hívás engedélyezése a tisztelet jele.

A mecset hangjai Köln belvárosában vegyülnek majd a vasútállomás hangjaival és a kölni katedráliséival is, ami Észak-Európa legnagyobb gótikus temploma. A polgármester szerint ezek a hangok “jelképezik azt a sokszínűséget, amit Kölnben nagyra értékelnek”.

Németországban 4,5 millió muszlim él, ezzel a közösség az ország legnagyobb vallási kisebbsége.

Kiemelt képünkön Henriette Reker polgármester, fotó: Wikipédia

További híreink

Hová lett a Kövér-summa? – Nyomozást rendeltek el a határon túliaknak szánt pénz felhasználása miatt

Faragó Dániel

Elhallgatják a koronavírus fertőzötteket a postán?

Kemény János

Orbán Viktor: “még csak most jön a neheze, negyedszer is beolthatunk mindenkit”

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben