19.9 C
Budapest
2021. szeptember 17., péntek
Magyar Jelen
Belföld Kiemelt

Ezer sebből vérző kilakoltatási eljárás Újpalotán

Egy devizahitel, egy tisztességtelenül eljáró bank, pár embertelen behajtó és végrehajtó, valamint egy nemtörődöm önkormányzat pont elég ahhoz, hogy egy, a hitelét tisztességesen törlesztő család feje felett Damoklész kardjaként lógjon a kilakoltatás, azaz utcára kerülés veszélye. Legutóbb épp Újpalotán lakoltattak volna ki egy négy fős családot, dacára annak, hogy hatósági karanténban vannak, és vasárnap életbe lép a kilakoltatási moratórium.

Feltehetően csak a tiltakozó civilek jelenlétének köszönhetően hiúsult meg annak a négy fős családnak a kilakoltatása, akiknek egy 13 évvel ezelőtt felvett devizahitellel kezdődött elképesztő kálváriájuk. A család egyik tagja egyébként egy 16 éves kiskorú fiú, míg a 80 éves nagypapa paranoid skizofrén, katéteres, fekvő beteg, az ingatlant évek óta nem hagyta el. Ráadásul jelenleg az egész család hatósági karanténban van, ami a végrehajtókat feltehetően nem tántorította volna el attól, hogy utcára tegyék őket.

A főváros XV. kerületében található ingatlan tulajdonosa a helyszínen arról beszélt, 2007 decemberében 3,5 millió forint, svájci frank alapú devizahitelt vettek fel a Quality Financial Zrt.-nél, amit utána tisztességgel törlesztettek. – A társaság 2012-ben megszűnt, a jogutód az MKB Bank lett, de mi továbbra is fizettük a havonta esedékes törlesztőrészletet. Egyébként mindvégig MKB-s számlára kellett utalnunk, a Quality-nek is ott volt a folyószámlája – idézte fel a kezdeteket az édesanya, aki azt is elárulta, amikor hitelük átkerült az MKB-hez, nem kötöttek velük új szerződést, azaz 2012 után nem volt élő szerződésük a bankkal,

ami minden bizonnyal a hitelintézet mulasztása, hiszen nem tájékoztatták az adós ennek szükségességéről.

A család a bankváltás ellenére továbbra is fizette a hitelt, egészen addig, amíg 2017-ben fel nem bukkant egy bizonyos Arthur Bergmann Hungary Pénzügyi Zrt. Erről a társaságról- saját bemutatkozásuk szerint – azt lehet tudni, hogy „Társaságunk faktoring, hitel és pénzkölcsön nyújtása és pénzügyi lízing tevékenységet folytat.

Főtevékenysége a faktoring, amely keretében – elsősorban – lejárt fedezetű  követelések vásárlásával és kezelésével foglalkozik.

A követelés-érvényesítés, valamint a kölcsönszerződések felmondására irányuló sokszor problémás eljárást

társaságunk a jogszabályok és az adósok jogainak tiszteletben tartásával, az illetékes közjegyzőkkel és végrehajtókkal professzionális együttműködés keretében végzi. Ennek során Cégünk törekedik arra, hogy az adóssal együttműködve közösen találja meg a mindkét fél számára előnyös megoldást”.

Nos, az Arthur Bergmann Zrt. az adós jogait “tiszteletben tartva”  6,5 millió forintot követelt a családtól. Mindezt úgy tehette meg, hogy a bank – élő szerződés híján – az adós tájékoztatása nélkül potom összegért, azaz kevesebb mint 6,5 millió forintért eladta a követelést a behajtó cégnek.

– A kért összeget egyébként már megfizettük a banknak, több mint 7 milliót fizettünk vissza a 3,5 millió forintra öt év alatt. Mi természetesen felvettük a kapcsolatot ezzel a céggel, akik azt írták, 12 hónapot adnak 6,5 millió forint megfizetésére – mondta,

azaz havonta több mint félmillió forintot kellett volna adniuk ennek az „adósokkal együttműködő cégnek”.

Az édesanya hozzátette: a 2007-ben felvett hitelük 2027-ben járna le egyébként, kérte is, hogy hadd fizessék tovább a havi törlesztést, de a társaság „professzionális együttműködés keretében” nem ment ebbe bele, hanem követelte a fennmaradó tartozást.

Tekintettel arra, hogy az Arthur Bergmann Zrt. nem törekedett együttműködésre, nem tartotta tiszteletben az adós jogait, és nem mutatott semmilyen szándékot a megegyezésre,

a 69 nm-es, háromszobás, erkélyes ingatlant árverésre bocsájtották.

– Erről az árverésről is úgy szereztünk tudomást, hogy 2018-ban, húsvétkor megjelent egy ingatlanos, aki közölte velünk, hogy eladják a fejünk fölül a lakást. Az ingatlant 16 millió forintra hirdették meg, és 20,8 millióért kelt el – mondta az édesanya, aki közölte, a lakás piaci értéke akkor 38 millió forint volt.

A tulajdonosoknak ebből az eladási árból visszajárt volna még 10 millió forint, amit ők nem voltak hajlandóak átvenni, ezzel is kitartva igazuk mellett. Mint kiderült, a korábbi kilakoltatási kísérleteknél a végrehajtó próbálta rávenni a családot, hogy vegyék át a pénzt, de ők ezt nem tették.

A kilakoltatás küszöbére került család a banktól kezdve a végrehajtói kamaráig mindenkit megkeresett, hogy végére járjon, hogyan kerülhetett ilyen helyzetbe az, aki tisztességgel fizeti a devizahitelét, minden előírást, jogszabályt betartott, de válaszra sem méltatták.

A négy fős család jelenleg hatósági karanténban van, melynek lejártakor már érvényben lesz a kilakoltatási moratórium. Ezzel, ha átmenetileg is, de megmenekülhetnének az utcára kerüléstől, ám – mint kiderült – a végrehajtót ez sem feltétlen tartja vissza. Arra a kérdésre, hogy adott esetben van-e hova menniük, az édesanya határozottan közölte: nincs. – Elmentem az önkormányzathoz, mert ők kötelesek lakhatást biztosítani ilyen helyzetben, de az önkormányzat teljesen elzárkózott ez elől. Azt mondták, nem tudnak segíteni.

Az alpolgármester azt közölte, a kerületben több bedőlt devizahiteles is van, így nem tudnak mit tenni – idézte fel, hozzátéve, az önkormányzatnál szinte kinevették, hogy mennyi ember foglalkozik az ügyükkel, mégis kirakják őket.

– Mondtam az alpolgármesternek, hogy ismerek itt a házban olyat, akinek a lánya egyedülálló, és nemrég kapott egy másfél szobás lakást az önkormányzattól, mire ő azt mondta: „nem kell mindennel foglalkozni”.

Szavaiból az is kiderült, már bevonták a gyámhatóságot is, hiszen a fia 16 éves,

így az sem kizárt, hogy az önhibáján kívül utcára kerülő család még gyermekét is elveszíti, hiszen ez a tény sem tartja vissza az illetékeseket a kilakoltatástól.

Igaz, az első kilakoltatási kísérlet édesapja betegsége miatt hiúsult meg, akkor hat hónap haladékot kaptak, majd a moratórium, és a koronavírus-járvány miatt menekülhettek meg.

– Bízunk abban, hogy a moratórium időt ad nekünk, hogy bebizonyosodjon az igazunk, mert én már tovább nem bírok küzdeni, sem idegileg, sem lelkileg – mondta az édesanya.

A Mi Hazánk Mozgalom képviseletében a helyszínen volt Fiszter Zsuzsanna, végrehajtási hitelügyi szakpolitikus is, aki portálunknak elmondta, az eset ezer sebből vérzik.

– Az ügy jól mutatja, milyen végrehajtási visszásságokat tartalmaz ez az egész, és milyen adósellenesek, és embertelenek a népnyúzó végrehajtók, akik a magyar emberek sanyargatásából élnek.

A Mi Hazánk felháborítónak és képmutatónak tartja, hogy miközben az Országgyűlésben a veszélyhelyzetről szavaznak a képviselők, továbbra is kilakoltatások tömkelege zajlik országszerte. Arról nem is beszélve, hogy devizahitel károsultakról van szó, ami alapvetően is azt jelenti, hogy csalást követtel el az adósokkal szemben – fogalmazott Fiszter Zsuzsa, aki hangsúlyozta, a Mi Hazánk Mozgalom szorgalmazza, hogy

a végrehajtók ne magáncégekként működjenek, hanem nonprofit szervezetként, állami fennhatóság alatt.

– Ez az eset is nagyon jól megmutatja azt, hogy hiányzik a magyar törvénykezésből egy komplett, követeléskezelőkre érvényes törvény – mondta Fiszter Zsuzsa. Jelezte azt is, pártja a devizahitelesek teljes kártalanításáért harcol, melyre európai példák már vannak Lengyelországtól Romániáig. – Ezen a téren Magyarország semmit nem tett,

sem a Gyurcsány-, sem az Orbán-kormány nem mutatott eddig szándékot a devizahitelek rendezésére, az adósok kártalanítására.

A kilakoltatásra jó pár aktivista is összegyűlt a ház előtt, ezzel is tiltakozva az embertelenség ellen.

Jelenlétük hatásosnak bizonyult, mivel a végrehajtó megjelent ugyan, de autójával nem állt meg, inkább továbbhajtott, lemondva a család kirakásáról. Fiszter Zsuzsa telefonon próbálta elérni a végrehajtót, akit – mint mondta- most sem lehetett elérni. – Szokásukhoz híven a végrehajtók elérhetetlenek, így nem tudtuk megkérdezni, hogy a kilakoltatást későbbi időpontban megkísérlik-e ismét. Úgy néz ki, hogy a család a mai napon megmenekült a kilakoltatás rémétől, illetve

Németiné Dr. Erdősi Krisztina végrehajtótól, aki Budapesten a legtöbbet, országosan a harmadik legtöbbet kereső végrehajtó, évi több mint 420 millió forinttal.

Nem is csoda, hogy több visszaélés is fűződik a nevéhez, és sokan véresszájú végrehajtónak hívják – fogalmazott Fiszter Zsuzsa.

Magyarjelen.hu

 

 

További híreink

Greta Thunberg a mozikban

Irányi Dániel

Mi Hazánk közlemény: a civil szervezetek is kapjanak haladékot

Dunai Tibor

Izraeli adatok: a súlyos fertőzöttek fele az oltottak közül kerül ki

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen