12.1 C
Budapest
2022. május 20., péntek
Magyar Jelen
Kiemelt Külföld

Fehéroroszország: több városban összecsaptak a rendőrökkel, országos tüntetések robbantak ki

Legalább húsz városban robbantak ki tüntetések, miután az exit poll adatai szerint az éppen regnáló fehérorosz elnök, Lukasenka óriási fölénnyel győzte le riválisát. Több városban a rohamrendőrök visszavonulót fújtak, de akadt olyan is, hogy a tiltakozók oldalára álltak. Eközben Lukasenka – orosz források szerint – Törökországba utazott, Tihanovszkaja pedig biztos a győzelmében.

Vasárnap este, helyi idő szerint este nyolckor bezártak a szavazóhelyiségek, Szvjatlana Tihanovszkaja, a belarusz ellenzék elnökjelöltje sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a választói delegáltjaik információi alapján

legalább hat választási körzetben legyőzte Lukasenkát, méghozzá hatalmas különbséggel.

Hivatalos adatok erről természetesen nem állnak rendelkezésünkre, mivel sok szavazókörben nem volt független választási megfigyelő, ha pedig volt, akkor se minden esetben tudta felügyelni a választás tisztaságát, mivel a rendőrök őrizetbe vették őket vagy egyszerűen nem engedték őket a szavazóhelyiségek közelébe.

A hatóságok is meglehetősen szigorúan értelmezték az este 8-as urnazárást, aki addig nem került sorra, azt már nem is engedték szavazni, nem számított hány órája áll az utcákon kígyózó sorok valamelyikében. A nemzetközi megfigyelők sem tartották vissza a kormányt győzelmének biztosításától. Az alábbi felvételen például látható, amint a választókerületi bizottság tagjai létrán át másznak ki a szavazóhelyiségnek helyt adó épületből, kezükben pedig tele szatyrokat tartanak és visznek el. Noha a szatyrok tartalma nem ismert, s lehet, hogy csak az olvadásnak indult mirelit halat igyekeznek hazajuttatni, ám Tihanovszkaja szavazói szerint sokkal valószínűbb, hogy ellenzéki voksok lehetnek bennük.

Mivel az ellenzéki jelölt támogatói az elejétől fogva tisztában voltak vele, nem egy tisztességes választás vár rájuk, ezért egy egyedi módszert alkalmaztak, amivel legalább megbecsülni lehet, milyen arányban szavazhattak az egyes körzetekben:

a legtöbb Tihanovszkaja-szavazó ugyanis négybe hajtotta a szavazólapot, majd miután leadta szavazatát, lefényképezte az átlátszó urnát.

Exit poll eredmények: fölényes Lukasenka győzelem

Az exit poll bejelentette, a jelenleg regnáló elnök óriási különbséggel verte meg riválisát. Tihanovszkaja mindössze 6,8 százalékot kapott, míg Lusenka a voksok 80%-át gyűjtötte be. Válaszul országszerte tüntetések robbantak ki, Tihanovszkaja támogatói szerint a választásokat elcsalták Lukasenkáék.

Minszk mellett még legalább 20 városban kezdődtek demonstrációk.

Az éjszaka folyamán Minszkben tűnt a legforróbbnak a helyzet, a Twitterre és az orosz Telegram közösségi médiára több olyan kép és videó is felkerült, ahol a rohamrendőrök könnygázt és villanógránátot vetnek be, de sok helyen már elkezdték mozgósítani a vízágyúkat is.

Minszk belvárosában több tízezer ember vonult az utcára, de más városokban is több ezres tüntetések kezdődtek. Zslobinban például a tüntetők létszámfölényben vannak a rendőrökkel szemben, így elfoglalták a főbb utcákat, de hasonló események történnek Maladzecsnában.

Pontos számokat még nem tudunk sérültekről, de a beszámolók szerint többen is megsérültek, egy videón pedig azt látni, hogy a rendőrök egy eszméletlen embert állnak körbe.

Ezenkívül van olyan város, ahol a rohamrendőrség tagjai a tüntetők mellé álltak, például Zsodzinában,

de Bresztben és Baranovicsben se tudnak mit kezdeni a létszámfölényben lévő tüntetőkkel, így a további erősítésig visszavonultak.

A tüntetők csupán a közösségi médiumok által biztosított nyilvánosságra számíthatnak, hogy hallassák hangjukat, ugyanis az országos sajtót kvázi lekapcsolták az internetről, a mobilhálózat pedig szintén akadozik.

Több orosz médiaforrás eközben úgy tudja,

hogy Lukasenka gépe elhagyta az országot, és Törökországba repült.

A gépet olyan komolyan biztosították, mintha maga az elnök repült volna rajta, de azt egyelőre nem lehet biztosan tudni, hogy valóban Lukasenka távozott-e a géppel az országból.

(azonnali.hu nyomán – Fotó: Onliner / Telegram)

További híreink

Víruskutató: “Indokoltnak tartom, hogy a jelenlegi korlátozások fennmaradjanak”

Irányi Dániel

Magyar katonák emlékművét rongálták meg lengyel tüntetők Varsóban

Irányi Dániel

Tizenkét nap alatt hét drogdílert fogtak el a fővárosban

Szabó Norbert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen