20 C
Budapest
2022. július 6., szerda
Magyar Jelen
Belföld Hírek

Felfüggesztik a börtönkártérítések kifizetését

A kormány azonnali hatállyal felfüggeszti a börtönkártérítések kifizetését – mondta Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium (IM) parlamenti államtitkára szombaton az MTI-nek. Az államtitkár hangsúlyozta, Orbán Viktor miniszterelnök pénteki bejelentésének megfelelően már a hivatalos kormányhatározat is megszületett.

Orbán szokásos pénteki Kossuth rádiós megszólalásában beszélt arról, hogy az rendben van, ha egy elítélt valamilyen kínzás után, a nemzetközi egyezményeknek megfelelően kártérítést kap, de szerinte “eszes jól ismert ügyvédcsoportok rájöttek, hogy az európai szabályok a kínzásról lazák és abszurdak. És ezen jó üzletet lehet csinálni”. Orbán szerint ez viszont már joggal való visszaélés, és a kifizetéseket fel kell függeszteni. “Nem a jogszabályok helyes alkalmazásáról van szó, ezért nem fizetünk” – mondta Orbán.

Völner, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára szombaton arról beszélt, hogy a következő napokban az IM felülvizsgálja a szabályozást, és annak eredményéről tájékoztatja a kormányt, várhatóan már a jövő heti kormányülésen. A fideszes politikus – és persze a hivatalos kormányzati kommunikáció – által csak “börtönbiznisznek” nevezett dologról azt mondta, az “károsítja az államot, rontja az igazságszolgáltatásba vetett közbizalmat, és sérti az emberek igazságérzetét”. Elmondta, eddig 12 ezer pert indítottak és már a 10 milliárdot is eléri az az összeg, amit az államnak ki kell fizetnie.

Völner szerint akár súlyos bűnözők is milliókat tesznek zsebre a dörzsölt ügyvédek segítségével, mindenféle mondvacsinált ürüggyel indított perrel. Azt is hozzátette, “az esetek jelentős részében egyértelműen a balliberális oldalhoz, illetve a Soros-szervezetekhez kötődő ügyvédek járnak el, mint például Magyar György és ügyvédi irodája”.

Magyar György telefonon reagált, ha már meg lett szólítva:

A saját maguk által hozott törvények alapján meghozott, jogerős bírói ítéletet kifogásolják, azért, hogy ne mással foglalkozzunk, hanem legyen új ellenségkép: Soros és a migráns kevés volt, kell hozzá cigány, ügyvéd és börtönlakó is

– mondta Magyar, aki szerint ez az egész csak egy ködösítés, a “néplélek bolondítása”, hogy az emberek Sorosra, ügyvédekre, cigányokra haragudjanak, de ne rájuk, fideszesekre és köreikre, akik elteszik a pénzt.

Nagyon furcsállom, és elfogadhatatlannak tartom, hogy egy jogász végzettségű miniszterelnök politikai érdekből, hogy elterelje a figyelmet arról, hogy a milliárdok hogyan kerülnek a családtagjaihoz és a hűbéri rendszerének egyéb tagjaihoz, cigányokat, ügyvédeket, és rabokat állít be pénzlehúzónak azért, hogyne azzal foglalkozzon a magyar társadalom, hogy miért fizetünk mi 700 milliárdot a Tiborczoknak EU-s pénzekből

– mondta. Míg egy korábbi, az Indexhez is eljuttatott hosszabb írásában úgy reagált mindezekre: “a miniszterelnök bírósági eljárásokkal kapcsolatos nyilatkozatai megítélésem szerint alkalmasak a magyarországi jogállami működés hitelének lerontására és a Magyarországgal szembeni nemzetközi eljárások folytatására, hiszen a végrehajtó hatalom igazságszolgáltatásba történő önkényes beavatkozásának lehetőségét vetítik előre”.

A Magyar Helsinki Bizottság társelnöke a napokban mutatott rá egy cikkben arra, hogy a börtönkártalanításokra azért tarthatnak igényt az elítéltek, mert gyakran évekig olyan körülmények között töltik a szabadságvesztésüket, “ahogyan kutyát sem lehetne tartani”, a kártalanítás rendszerét pedig ugyanaz a kormány hozta létre, amely most elfogadhatatlannak nyilvánította.

Forrás: Index.hu

További híreink

Szíria elismerte az örmények elleni népirtást (videó)

Kiss Albert

A kormány 2022-ig meghosszabbítaná a veszélyhelyzetet

Faragó Dániel

A spanyol kormány a szükségállapot újabb meghosszabbítását kezdeményezi

Dunai Tibor

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen