13.6 C
Budapest
2021. május 10., hétfő
Magyar Jelen
Kiemelt Külföld

Feloszlatta magát a terrorszervezetté nyilvánított Proud Boys Canada

Feloszlatta magát a kanadai hatóságok által terrorszervezetté nyilvánított Proud Boys (Büszke Fiúk) “ultranacionalista” csoport kanadai ága vasárnap.

A Proud Boys Canada a Telegram üzenetküldési szolgáltatáson tudatta döntését, és leszögezte, hogy sosem volt terrorista, nem hirdette a fehérek felsőbbrendűségét. A kanadai hatóságok február elején nyilvánították a csoportot terrorszervezetté. Az indoklás szerint “neonáci alakulatról van szó”, amelynek tagjai “nőgyűlölő, iszlámellenes, antiszemita, bevándorlásellenes, illetve fehér felsőbbrendűséggel kapcsolatos ideológiát követnek”. A Proud Boys 2016-ban alakult az Egyesült Államokban.

A szervezetnek Kanadában is vannak tagjai, sőt maga az alapítója, Gavin McInnes is az Egyesült Államokban élő kanadai, bár ő azóta már kivált a csoportból. A szervezet tagjai is részt vettek az amerikai törvényhozás öt halálos áldozattal járó ostromában, amellyel Donald Trump korábbi amerikai elnök hívei meg akarták zavarni az új demokrata párti elnök, Joe Biden megválasztásának kongresszusi jóváhagyását. A Proud Boys tavaly az Egyesült Államokban több alkalommal “erőszakos összetűzésbe került” baloldali aktivistákkal – írja az MTI.

(Fotó: washingtonpost.com)

További híreink

Újabb gócpontot fedeztek fel a közép-kínai Vuhanban

Dunai Tibor

Erdélyt nem lehet odaadni a magyaroknak, hiszen az most is magyar föld – bocsánatkérést vár a Mi Hazánk a román államfőtől

Kiss Albert

Tűz egy X. kerületi ipari területen (+fotó)

Dunai Tibor

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben